Užovce podplamaté se zalíbilo na ‚plážích‘ z důlní hlušiny

6. říjen 2014

V Havířově nedaleko centra města a frekventovaného dopravního uzlu žije kriticky ohrožený had. Zdejší populace vzácné a chráněné užovky podplamaté fascinuje herpetology i ochránce přírody. Hoví si totiž na plážích z hlušiny u odkalovacích nádrží bývalého dolu Dukla.

Může živočich najít svůj malý ráj v místě, kde člověk původní přírodu v podstatě zničil těžkou průmyslovou zátěží? Živý důkaz, že i taková rarita existuje, objevili ochránci přírody skoro v centru Havířova.

Je v počtu asi sedmdesáti kusů a najdete ho na plážích z hlušiny u odkalovacích nádrží někdejšího dolu Dukla. Terén maximálně vyhovuje kriticky ohrožené a evropsky chráněné užovce podplamaté. Havířovská populace je dokonce jedinečná v celém povodí řeky Odry.

„Nacházíme se na území bývalých rybníků, které byly přeměněny pro potřeby důlní činnosti. Nedaleko odtud ještě donedávna fungoval důl Dukla. Zůstaly tady pozůstatky v podobě odkalovacích nádrží. Jsou tady navážky hlušiny, které vytvářejí valy,“ říká Jan Smola z odboru životního prostředí havířovského magistrátu.

Původ jména užovky
Podle Wikipedie je jméno odvozeno od skvrn na břiše. Slovo „plama“ dříve vyjadřovalo pojem skvrna, čili užovka podplamatá znamená něco jako „dole skvrnitá“.

Tento nepříliš vlídný, členitý terén se ale líbí užovce podplamaté. „Tato užovka svým vzhledem trošku připomíná zmiji, ale samozřejmě není jedovatá,“ říká Ivona Kneblová z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Užovka podplamatá se živí výhradně rybami, proto se vždy zdržuje u vodních ploch. Přirozeně se v České republice vyskytuje podél větších vodních toků v povodí Moravy a Labe.

„A tady je jediná rozmnožující se populace v povodí řeky Odry, a to nejen v České republice, ale po celém úseku Odry, která teče přes Polsko a Německo. V tuto chvíli odhadujeme, že je tady kolem sedmdesáti dospělých hadů,“ dodává Ivona Kneblová.

Spustit audio

Související