V ateliéru Davida Moješčíka vzniká socha písničkáře Karla Kryla. Stát bude před rozhlasem

18. únor 2018
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Vedle Leoše Janáčka se Ostrava už brzy dočká sochy dalšího hudebníka. A to písničkáře a disidenta Karla Kryla. Bude stát před budovou Českého rozhlasu Ostrava, kde nahrál na sklonku 60. let řadu svých písní. Na modelu sochy momentálně intenzivně pracuje sochař David Moješčík.

„Ještě nemá ani knírek, je to jen studie, pomocný model,“ odkrývá Krylovu hlavu sochař. „Vždycky měl takový jemný až ironický úsměv, to bylo pro něj typické.“

Vedle modelu hlavy je model celkové postavy. „Teď nemá oblečení. Dělám to jako akt a v příštím týdnu to začnu dodělávat, aby se to stihlo,“ popisuje David Moješčík. Detaily přitom stále promýšlí, na dodání hotového díla má čas do konce července.

Nakročená postava Karla Kryla bude stát na asi dvoumetrovém sloupu. Jednak kvůli prostoru před rozhlasem, ale také kvůli tomu, aby na něj nedosáhli kolemjdoucí. „Což jsem chtěl, aby na něj člověk taktak dosáhl. Je tam i ta myšlenka, že na něj málokdo dosáhne,“ vysvětluje autor.

A samotný sloup bude z nerezi, což má také svůj význam. „V tom se bude odrážet to okolí nebo ti lidé, kteří budou vlastně deformovaní jako ta zakřivená realita. A on nad tím bude stát jako takový posel, který vychází z toho rozhlasu, kde byl nahrávat. Kouká se na ruku, kde by mohl mít hodinky, kdy už mu to jede, a pod paží bude držet krabici, ze které bude koukat on zase ve stejné póze, ale s jedním křídlem. Ulomeným,“ popisuje Moješčík.

Socha Karla Kryla má symbolizovat svobodu slova a demokracii. Dotaci na ni poskytl ostravský magistrát. Při tvorbě sochy David Moješčík spolupracuje ještě s dalšími lidmi, a o konzultaci požádal například i jeho bratra Jana.

autor: iha
Spustit audio