V Blatnici pod Svatým Antonínkem vystavují tisíce knoflíků. Řadí je jako známky

17. leden 2018
Česko – země neznámá

Část školy v Blatnici pod Svatým Antonínkem slouží už několik let jako muzeum. Jsou v něm vystavené překrásné místní kroje, staré fotografie a vůbec všechno, co dokládá dlouhou historii jihomoravské obce s bohatou folklórní tradicí. Jednu z částí ale ovládla poněkud neobvyklá sbírka. Příchozí si v ní mohou prohlédnout tisíce knoflíků.

Každý z vystavených knoflíků je originál a je pečlivě přišitý na jednom z mnoha barevných pláten rozvěšených po stěnách. „Dalo to spoustu práce. Nešlo totiž jenom o to knoflíky našít. Nejdřív jsme je museli roztřídit podle barev, velikostí, podle počtu dírek i podle materiálu, ze kterého jsou vyrobené,“ popisuje Zdislava Kuřinová, jedna z těch, díky kterým muzeum vzniklo a funguje.

Blatnická sbírka knoflíků se průběžně rozšiřuje. „Samozřejmě u každého adepta na zařazení do sbírky brzy poznáme, jestli už takový exemplář máme. Tomu pomáhá právě to, že je sbírka utříděná podobně jako třeba sbírka známek. Ostatně máme tu i něco na způsob aršíků, jsou to papírové paletky se sadami knoflíků, které jsme dostali ze zrušeného VKUSu v nedalekém Veselí nad Moravou,“ prozrazuje Zdislava Kuřinová.

Blatnickou expozici knoflíků doplňují také dobové šicí stroje

Paradoxně ale knoflíky přicestovaly do Blatnice pod Svatým Antonínkem z dálky, nikde v okolí se prý knoflíky nikdy nevyráběly. Ale při zakládání muzea a sbírání starých předmětů jich sem lidé hodně přinesli a tak se zrodil nápad knoflíkům věnovat samostatnou část expozice. Ostatně bez parádních knoflíků by se neobešly ani honosné blatnické kroje, které mohou návštěvníci muzea obdivovat jen o pár kroků dále.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.