V Bludově postavili na místě bývalého pohřebiště pro sebevrahy a nepokřtěné dřevěný kříž

23. červenec 2017

Kdo nás poslouchá pravidelně, možná si vzpomene na příběh záhadných památek v Bludově. Nedávno se tam podařilo vypátrat zapomenutou historii jedné z nich. O božích mukách, které stály na cestě z Bludovečku do Šumperka, totiž nebyl jediný písemný záznam. Jejich původ už v Bludově objasnili a na památku všem, kteří nemohli být pochovaní na hřbitově, na místě postavili velký dřevěný kříž.

„Na výšku má čtyři metry a ještě metr a půl jde do země. Váží 150 kilo, možná 200,“ uvádí rozměry kříže řezbář Stanislav Kouřil. Pro něj a jeho kolegy je to vůbec poprvé, co takhle velký kříž instalují do země. Zespodu ho musí držet dva lidi a další dva ho podpírají seshora z vysokozdvižného vozíku.

Celkem pět mužů zvládlo práci za několik minut. Obec do kříže investovala téměř pětadvacet tisíc korun, jak upřesnil bludovský starosta Pavel Ston z ODS. „Chtěl bych si s vámi připít na úspěch a zdar tohoto díla a na památku těch, kteří tady kdysi trpěli a byli zde pochováni,“ pronesl starosta.

Na místě bylo v minulosti zvláštní pohřebiště. „Zaměřili jsme se na historické materiály zpracované panem Poláchem, který upozornil na to, že právě na tomto místě se nacházelo pohřebiště pro sebevrahy a nepokřtěné,“ potvrzuje iniciátorka celé akce Eva Kösslerová z bludovského úřadu.

Bludov pohřebiště - kříž

„Mám z toho obrovskou radost. Myslím si, že tyto kříže v krajině znamenají mnoho. Takovouto maličkostí jsme schopni projevit úctu k tomu místu,“ říká Kösslerová a dodává, že v nejbližší době se obec zaměří také na zrestaurování kamenného kříže z Nádražní ulice.

autor: sol
Spustit audio