V Bohumíně přidali při zateplování do fasád paneláků budky pro rorýsy a netopýry

28. říjen 2015
Zprávy , Zprávy

Mít dobré sousedské vztahy je pro spokojené bydlení nezbytné. Někteří bohumínští nájemníci ale o svých sousedech ani nevědí. V zateplené fasádě vysokých paneláků totiž přibyly speciální budky pro rorýsy a netopýry.

Bohumínští dělníci si zahráli na ornitology. Při zateplování fasád pěti největších panelových domů vkládali do zdí speciální budky.

„Tamhle nahoře ty čtyři otvory jsou právě dvě čtyřkomorové budky pro rorýse obecného. Jedna komůrka pro jeden pár,“ ukazuje na úzké mezírky ve fasádě Jan Hock z bohumínské radnice.

Technicky nejde o nic náročného. „Je to v podstatě dutá krabice,“ dodává s úsměvem.

Netopýři pak mají své domovy na druhé straně panelového domu. Na červené stěně je vidět hned šest otvorů, kde netopýři mají jak své zimní tak i letní stanoviště.

„Máme hodně nájemníků a tohle jsou černí nájemníci, kteří neplatí žádné nájemné, přestože jsme jim postavili budky,“ směje se mluvčí radnice Lucie Balcarová. „Ale určitě nám dělají radost a je dobře, že je tady máme,“ uzavírá.

Bohumín za celkem 50 milionů korun takto opravil pětici věžáků. Komfortnější bydlení se týká zhruba 350 bytů. Dělníci přitom při zateplení vsadili do fasád i speciální budky pro rorýse a netopýry, jak to požadovali ornitologové.

autor: ada
Spustit audio