V boleslavském divadle ožije „Největší z pierotů“, kolínský rodák Jean Gaspard Debureau

20. říjen 2017

Divadlo v Mladé Boleslavi na večer chystá první premiéru sezóny. Na velké scéně Městského divadla Mladá Boleslav večer ožije příběh "Největšího z pierotů", představení na motivy stejnojmenného románu Františka Kožíka. Herci divákům přiblíží život nejslavnějšího mima s českými kořeny - Jeana Gasparda Deburaua.

Deburau je naprostá novinka na prknech českých divadel. Boleslavští divadelníci po Chaplinovi přicházejí s dalším životopisným dílem. Příběh na motivy knížky Františka Kožíka Největší z pierotů napsala Lenka Smrčková spolu s režisérem Pavlem Khekem.

„Přistupujeme k jeho příběhu a jeho osudu s určitým nadhledem, protože si myslím, že ho měl i on sám. On vyznával žánr komedie. On to byl člověk smutný, ale to se nevylučuje, že člověk, který to nemá v životě lehké, rozdává smích. Nebo protože rozdává smích, nemá to v životě lehké,“ říká Pavel Khek.

Hra není klasickým životopisem, zachycuje pouze část života kolínského rodáka. Původně měl text 60 stránek. Autoři ho ale vyškrtali na třetinu. Místo slov dostala prostor pantomima.

Kolínského rodáka Jeana Gasparda Deburaua si zahraje Radim Madeja. „Pro mě to byla nová zkušenost, protože to je postava, která mluví minimálně a vyjadřuje se hlavně pohybem. Já jsem dělal pohybové divadlo, takže mi je pohyb blízký, ale pantomima je odlišná … Bylo to hodně náročný,“ svěřil se představitel hlavní role.

Na divadelní prkna se v tomto představení jako host vrací Oldřich Vízner. Živá kapela zahraje divákům i na kuriozní violinofon, což je viola s troubou.

Pantomima je důležitou složkou představení
Městské divadlo Mladá Boleslav zavede návštěvníky mezi kejklíře a herce
Spustit audio