V Budějovicích i ve Vodňanech stáli lidé frontu před volební místností

20. říjen 2017

Velký zájem o volby do Poslanecké sněmovny zaznamenaly některé jihočeské okrsky. Například na Gymnáziu Česká v Českých Budějovicích lidé ještě před otevřením volební místnosti vytvořili frontu, která se po 14. hodině začala prodlužovat.

S kočárkem stál ve frontě před volební místností číslo 1 na Gymnáziu Česká Oldřich Štěpánek. „Potřebuji vyzvednout dceru ze školky, tak jsem šel brzy,“ prozradil.

Frontu musel vystát také Josef Žižka. „Obvykle na začátku voleb bývá ta účast větší, pak se to rozvolní, máme před sebou víkend, pěkné počasí, tak předpokládám, že většina lidí podobně jako já šla volit co nejdříve. Bylo by každopádně dobře, kdyby lidé přišli volit,“ řekl.

Do volebního okrsku číslo 1 v Českých Budějovicích spadá nadprůměrný počet voličů. Přesto předsedkyně komise Lea Klokočková předpokládá, že sobotní sčítání hlasů nepotrvá příliš dlouho. „V tomto okrsku je přes tři tisíce voličů, ovšem jsou tady nahlášeni i voliči, kteří mají bydliště na radnici, a ti zpravidla ani nemají zájem jít k volbám,“ vysvětlila.

Vysokou volební účast zaznamenali hned na začátku voleb také ve Vodňanech, kde se odevzdávají hlasy na jedenácti místech. Před otevřením místnosti v obřadní síni radnice stálo ve frontě už patnáct lidí a zástupy nezmizely ani po dvou hodinách.

Fronta před volební místností na gymnáziu Česká v Českých Budějovicích

Během prvních dvou hodin ve Vodňanech a místních částech už odvolilo přes 600 lidí, což je více než 11 procent. Komise tu ale má i další úkol, než jen dohlížet na správné hlasování. V minulosti totiž někdo při volbách ukradl dvě státní vlajky, a tak je třeba hlídat i tento státní symbol.

Dvě stovky voličů má v seznamu volební komise v Bušanovicích na Prachaticku. První tam odvolil starosta Miroslav Beránek a upozornil na novou střechu nad volební místností, kterou řemeslníci právě v pátek dokončili. „Volební místnost je v sídle obecního úřadu. Novou střechu jsme pořídili z dotací, dohromady to stálo 183 tisíc a ještě jsme zateplili strop,“ doplnil.

V Jihočeském kraji může při volbách do Poslanecké sněmovny České republiky odevzdat svůj hlas půl milionu lidí. Volební místnosti jsou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , Václav Malina , Martin Pokorný
Spustit audio