V Budějovicích začíná zkušební provoz parkovacích zón na Pražském předměstí

1. listopad 2017

Nové parkovací zóny v části Pražského předměstí v Českých Budějovicích jsou od středy 1. listopadu ve zkušebním provozu. Dojíždějící by měli svá auta nechávat na odstavném parkovišti, případně na smíšených zónách. Parkovací místa s modrým pruhem jsou jen pro místní a předplatitele.

Odstavné parkoviště na konci Jírovcovy ulice ale ještě není úplně hotové, parkovací automaty radnice teprve nakupuje a vyřizování žádostí o rezidentní nebo abonentní parkovací kartu trvá týdny.

Spuštění parkovacího systému k 1. listopadu znamená podle náměstka primátora Petra Podholy zatím jen zkušební provoz.

Parkovací zóny mají své odpůrce i příznivce. Vítá je například rodina Venduly Chromé, která bydlí na konci Skuherského ulice, blízko centru města. „Vidíme to jako jedinečnou příležitost konečně zaparkovat blízko bydliště. Auta, která tam teď jezdí a využívají toho, že tam nemusí platit, nám vlastně znesnadňují parkování a život,“ říká.

Opačného názoru je Přemysl Tichý z Otakarovy ulice. „Stane se to, co ve všech ostatních městech, kde se zóny zavádí - problém se přesune na nejbližší oblast, která není zpoplatněná. U nás to bude například Pražské předměstí nalevo od Pražské ulice,“ myslí si.

Zóny placeného stání v Českých Budějovicích od září 2017

Výběr parkovného z automatů bude mít i na Pražském předměstí na starost Dopravní podnik. „Rada města zvýšila podíl Dopravního podniku na zisku z automatů z 35 procent na 50 procent,“ dodává náměstek primátora pro dopravu František Konečný.

Podle něj se místním parkovací systém nakonec vyplatí. „Praha udělala vyhodnocení účinnosti parkovacích zón mezi rokem 2011 a 2017 a je tam v průměru třicetiprocentní nárůst volných míst pro trvale bydlící obyvatele,“ připomíná.

Od středy 1. listopadu také jezdí nová linka městské hromadné dopravy číslo 24 z odstavného parkoviště v Jírovcově ulici na náměstí. Po cestě má zastávky v Jírovcově ulici a Krajinské ulici. Přeprava všech cestujících je zatím zdarma.

Do konce roku mají obyvatelé s trvalým bydlištěm nebo vlastníci nemovitostí na Pražském předměstí čas vyřídit si abonentní nebo rezidentní kartu. Za parkování se tam začne platit až od ledna.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio