Twitter často nahrazuje novinařinu a překračuje hranice, říká organizátor ankety Křišťálová lupa

22. červenec 2014

Nový ročník Kříšťálové lupy odstartoval – můžete nominovat internetové projekty, které se vám líbí. „Chceme podpořit projekty, které stále hledají místo na slunci,“ nastiňuje organizátor ankety Ján Simkanič. Jak vůbec vypadá český internet? Proč někteří uživatelé používají Twitter místo Facebooku? A proč je Google na internetu všemocný? Na to odpovídal v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

„Jsem velký fanoušek Twitteru, ale s výhradou, že informace se musí používat opatrně,“ vysvětluje. Podle něj Twitter často nahrazuje novinařinu, protože je určen zejména k výměně informací a rychlému odkazování aktuálního dění. „Tím Twitter překračuje hranice,“ dodává.

Čtěte také

Přesto ale zdaleka nedosáhl pokrytí jako Facebook, který je synonymem sociálních sítí. „Na Facebooku máte přátele, přes monitor jim můžete sdělit mnohdy to, co byste jim neřekli do očí,“ říká s tím, že na rozdíl od Twitteru se jedná spíše o uzavřenou platformu okruhu známých.

A jak vnímá prostřední českého internetu v porovnání se zahraničím? „Z profesní stránky je malý a čím dál více pod vlivem zahraničního internetu. Stále více českých služeb má zahraniční verze,“ říká s tím, že i čeští provozovatelé mají úspěchy na zahraničních trzích.

Ján Simkanič

V čem je anketa Kříšťálová lupa přínosná? Zvítězí digitálně placené obsahy nad tištěnými médii? A proč je Google na internetu všemocný? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio