V Cerhenicích, Velkých Přílepech a Dobřejovicích chystají v rámci voleb i místní referenda

20. říjen 2017

Dvě obálky můžou o letošních parlamentních volbách lidé vhazovat do uren v Cerhenicích na Kolínsku. Rozhodují totiž v místním referendu o tom, jestli má městys odkoupit tamní sokolovnu s hospodou. Budova v centru města patří soukromníkovi.

Miloslav Dušek podniká v pohostinství asi 10 let. Teď ale chce skončit a budovu prodat. „Z části mne to už nebaví a také se nám narodilo děcko a chceme další dítě,“ vysvětluje podnikatel. Budovu nabídl obci, která má k budově předkupní právo.

„My jsme se jako zastupitelé rozhodli, že k tomu uspořádáme referendum. A ptáme se, jestli máme jednat o koupi sokolovny,“ potvrdil cerhenický starosta Marek Semerád (ČSSD).

V případě, pokud by Cerhenice sokolovnu získaly, ji chtělo dál využívat jako místo, kde se při různých příležitostech mohou místní lidé setkat. Obec před lety budovu prodala za necelé 3 miliony korun, teď by jí mohla získat zpět za 5 milionů korun. Rozdíl tvoří podle současného majitele náklady na opravy domu.

Referendum bude platné, pokud k němu přijde alespoň 35 procent voličů. Zastupitelé mohou ale k výsledkům nezávazně přihlédnout i v případě nižší účasti.

Místní referenda chystají souběžně s parlamentními volbami například také ve Velkých Přílepech kousek nad Prahou. Rozhodovat budou o možné silniční spojce dálnice D7 a D8. Lidé v centru města by propojku chtěli, protože by jim kolem domů přestaly jezdit auta. V Dobřejovicích se mohou lidé v referendu vyjádřit k plánům na výstavbu betonárny v katastru obce.

Návštěvníci restaurace v budově sokolovny v Cerhenicích
Součástí sokolovny je také opravený společenský sál
autoři: Michal Trnka , duch
Spustit audio