V červnu klesl počet rušících mobilních LTE vysílačů DVB-T pod dvě stovky

25. červenec 2016

Telekomunikační úřad informoval, že k 30. červnu bylo ve zkušebním provozu 1489 základnových stanic LTE, v trvalém provozu pak 8926 stanic.

Méně než dvě stě případů rušení pozemní digitální televize mobilními sítěmi LTE museli v červnu řešit technici Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Vyplývá to z pravidelné měsíční monitorovací zprávy regulátora. Zatímco v květnu bylo těchto případů 232, v červnu jich ČTÚ evidoval 174. „ČTÚ provedl a ukončil celkem šetření 330 případů rušení televizního příjmu, 20 případů rušení veřejných mobilních komunikačních sítí (GSM, UMTS, LTE, CDMA), 12 případů rušení rozhlasového a satelitního příjmu a několik dalších případů rušení stanic různých rádiových služeb,“ uvádí se v dokumentu regulátora.

Telekomunikační úřad informoval, že k 30. červnu bylo ve zkušebním provozu 1489 základnových stanic LTE, v trvalém provozu pak 8926 stanic. V červnu bylo přijato 355 hlášení na rušení příjmu zemské digitální televize. Ze statistik ČTÚ vyplývá, že BTS LTE v pásmu 800 MHz byla příčinou rušení v 49 % přijatých případů rušení televize. Závady přijímacího zařízení posluchačů zjistil úřad ve 149 případech a v 47 případech nezjistil žádné rušení. Problematice rušení pozemní televize mobilními sítěmi LTE se v minulosti aktivně věnovaly České Radiokomunikace, které na toto téma pořádaly i dvě diskusní setkání s novináři.

autor: lukpo
Spustit audio