V České republice je na 8 tisíc černých skládek. Ukáže vám je mobilní aplikace ZmapujTo

25. srpen 2016

Podle internetového projektu ZmapujTo je po celé republice 8 tisíc černých skládek. V Horním Jiřetíně na Mostecku jich je stejně jako v samotném Mostě ‒ 18. Podle aplikace, která skládky mapuje a sleduje, jak je radnice řeší, si v Horním Jiřetíně ze skládek nic nedělají. Naopak v Mostě odstranili většinu z nich.

„Problém to je. U nás je to ztížené tím, že katastrální území našeho města je obrovské a samozřejmě je velmi těžké to všechno stačit obsáhnout. Neřekl bych, že neřešíme tento problém. V závěru roku jsme provedli rozsáhlou likvidaci mnoha černých skládek,“ komentuje výsledek projektu ZmapujTo starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt ze Strany zelených.

Že se situace na březích rybníků i na loukách v Horním Jiřetíně zlepšila, si myslí místní Martin Mudra: „Já už jsem tady deset let a za tu dobu musím říct, že se to výrazně zlepšilo. Vyhrožovali i pokutou, což si myslím, že je správně, protože někteří lidé si to nebrali k srdci a vyváželi tam všelicos.“

Jak mobilní aplikace ZmapujTo funguje?

Jak funguje projekt a mobilní aplikace ZmapujTo, vysvětluje její autor Miroslav Kubásek: „Stáhnete si mobilní aplikaci, a když narazíte ve městě v přírodě na nějaký problém, černou skládku, poškozenou lavičku, tento problém vyfotíte a odešlete fotku do systému. Systém už sám zjistí, v jakém katastru obce se ten problém nachází a problém té obci přepošle, aby ho vyřešila.“

Most, který podle aplikace vyřešil 16 z 18 černých skládek, projekt ZmapujTo sleduje. Na rozdíl od menšího Horního Jiřetína disponuje technickými službami a desítkami úředníků, kteří sami černé skládky mapují. Doplňuje mluvčí města Alena Sedláčková:

„Jednak dostáváme informaci taky od občanů, ale většinou je to z naší vlastní kontrolní činnosti, kterou provádí technické služby, i pracovníci magistrátu,“ doplňuje mluvčí města Alena Sedláčková.

Ročně Most zaplatí za likvidaci černých skládek 150 tisíc korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio