V České Třebové začala oprava střechy sportovní haly

8. září 2017

V České Třebové začali stavbaři pracovat na nové střeše sportovní haly. Původní strop se v polovině ledna jen pár dní po kolaudaci propadl. V době havárie bylo uvnitř asi 80 lidí, kteří včas utekli.

„Já se tam dostal s vnukem, který tam sportoval. Představte si to, že být tam o den později, tak to by byl masakr,“ vypráví očitý svědek události pan Vladimír, který naráží na to, že o den později mělo být slavností otevření tělocvičny za účasti desítek hostů. Hala stojí v areálu střední školy technické a právě jejím studentům měla v první řadě sloužit.

Čtěte také

„Mezi žáky celá ta stavba a její nešťastný průběh vzbuzoval velké emoce. Věřím, že po těch opatřeních co proběhly, tak se bát nebudou,“ říká ředitel školy Jan Kovář.

Nová střecha bude mít kormě odlišných vazníků i jiný vzhled, aby sportovcům lednovou havárii nepřipomínala, říká hejtman Martin Netolický z ČSSD. „My jsme si jako kraj vyžádali jiný typ vazníků, tedy těch příhradových, dřevěné lepené, protože podle zkušeností z jiných hal se tento typ osvědčil a také jsme chtěli zamezit tomu, že lidé budou nedůvěřiví vůči této stavbě.“

V České Třebové začala montáž nové střechy sportovní haly

Původní vazníky vyrobila firma Cecolegno, která je v současné době v likvidaci. Novou střešní konstrukci zhotovila firma v Rakousku a oproti té původní je o tři miliony dražší. „Pardubický kraj bude investovat pouze částku, která je rozdílová a pochopitelně související stavební práce, takže škoda, která přesahovala 20 milionů korun, tak za Pardubickým krajem nejde, protože bude financována z pojištění generálního dodavatele,“ dodává hejtman Netolický.

Čtěte také

V provozu by tělocvična měla být do konce letošního roku. Policie z havárie obvinila dva lidi, projektanta a statika. Za obecné ohrožení z nedbalosti mohou dostat až osmiletý trest.

autor: zen
Spustit audio