V Českém Těšíně napočítali desítky úkrytů, ze kterých netopýři vyvedli mladé

7. září 2017

Českotěšínské parky obývají desítky netopýrů. S klesajícími teplotami opouštějí své úkryty a přesouvají se do míst, kde mohou v bezpečí přečkat zimu. I drobnými škvírami se tak mohou dostat třeba na půdu domů nebo do sklepů.

„Když se podíváme tady do toho jasanu, tak ve výšce asi osmi metrů najdeme dutinu. V ní byla letos kolonie netopýrů rezavých,“ říká Daniel Křenek, referent vodního hospodářství a ochrany přírody českotěšínské radnice. Stojíme v parku poblíž hraniční řeky.

Ve stromech mohou být řádově i desítky netopýrů. Nepotřebují velký otvor, některé druhy se pohodlně protáhnou i centimetrovou skulinou.

„Jsou tady desítky dutin, samozřejmě ne všechny kolonie netopýrů máme zmapované. Je to poměrně obtížné. Netopýři vylétávají k večeru lovit a ozývají se ultrazvuky, které jsou pro lidské ucho neslyšitelné,“ dodává.

Úředníkům či ochráncům přírody pomáhá v mapování netopýřích populací ultrasonický detektor, což je přistroj, který ultrazvuk převádí do slyšitelné podoby.

Nepanikařte a pusťte jim rádio

„Kolonie netopýrů, kde se narodila mláďata, budou pomalu zanikat. Netopýři se budou přemisťovat do takzvaných zimních úkrytů. To znamená tam, kde je stálá teplota a kde dokážou zimu přežít. Klidně se nám může stát, že nám netopýři vletí do bytu, nebo se objeví i ve velkém počtu na půdě domu. U lidí to vyvolává paniku,“ popisuje Daniel Křenek.

Jak by se lidé měli chovat, pokud něčemu takovému dojde? „Stačí večer otevřít okno a nechat ho jednoduše vylétnout. Někde se dokonce doporučuje pustit rádio. Ale předtím musíte zhasnout světla, aby mohl bez problémů vylétnout ven. Potom musíte okno zase zavřít, aby se nemohl vrátit,“ připomíná.

Netopýr je pozoruhodné zvíře

Lidé by netopýry neměli chytat do rukou. Zvířata by je mohla pokousat a přenést na člověka nějakou nemoc. V polském Těšíně se navíc objevila vzteklina, i když netopýři tuto chorobu přenášejí jen výjimečně.

„Pokud těch netopýrů je skutečně hodně, doporučujeme nejprve kontaktovat třeba agenturu ochrany přírody a nebo je přímo společnost na ochranu netopýrů, takzvaný ČESON (Česká společnost pro ochranu netopýrů),“ říká Daniel Křenek.

autor: stj
Spustit audio