V českobudějovické Stromovce se bude stavět

19. září 2017

Zastupitelé schválili změnu územního plánu budějovické Stromovky. V parku se tak může stavět. Rozhodnutí ale může podle opozice vést k postupné likvidaci klidové zóny se zelení.

„Pokud bude provedená změna územního plánu, minimální velikost stavebních pozemků by byla 600 metrů čtverečních. Pak to jsou dílčí věci, které se týkají minimální výšky a také zastavěné plochy a nepřípustnosti všech forem bytových domů s výjimkou bydlení pouze v rodinných domech,“ řekl náměstek primátora Petr Podhola, když na jednání zastupitelstva představoval změnu územního plánu ve Stromovce.

Jedná se o území jižně od parku směrem ke staré litvínovické silnici.

Proti návrhu vystoupil zastupitel Ivo Moravec. Podle něj je Stromovka jedním z mála zelených ostrovů ve městě. „Měli bychom ho šetřit nejen pro nás, ale i pro další generace. Touto změnou vlastně může dojít k zahuštění výstavby a přijdeme o zeleň, které v Českých Budějovicích nemáme nazbyt,“ upozornil.

Návrh změny označil za dílčí nekoncepční krok, který je v rozporu se strategickým plánem dalšího rozvoje města.

Podle náměstka Petra Podholy se ale město dlouhodobě potýká s nedostatkem pozemků. „Také bychom neměli zapomenout na to, že samotný strategický plán jasně říká, že město České Budějovice by se mělo rozvíjet. Pokud se dnes podíváte na plochy, kde je možné dělat nějakou bytovou zástavbu, tak těch ploch opravdu příliš mnoho není,“ uvedl.

Proti změně územního plánu byla i zastupitelka Eva Hajerová. „Já se domnívám, že bychom si vždycky měli držet zeleň. Každý strom a každých deset centimetrů trávníku ve městě má velkou cenu. Takhle postupně ty zelené plíce města budou čím dál menší,“ reagovala.

Zastupitelé změnu územního plánu Stromovky schválili po zhruba půlhodinové rozpravě většinou koaličních hlasů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio