V Česku je chřipková epidemie, pacientů stále přibývá

2. únor 2018

V celém Česku je chřipková epidemie. Pacientů přibývá ve všech krajích. Na 100.000 lidí připadá 1722 nemocných, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví. Proti minulému týdnu stoupl počet pacientů o 18 procent. Údaje hlásí lékaři krajským hygieniků. Nemocných může být ještě víc. Řada lidí totiž do ordinací nedorazí. O epidemii se hovoří, když se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100.000 lidí.

"Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že je plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkulují oba typy virů s vyšším podílem chřipky typu B," uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Nejvyšší podíl nemocných má Liberecký, Jihočeský, Jihomoravský, Středočeský a Ústecký kraj.

Podle Gottvaldové v letošní chřipkové sezoně zemřelo zatím deset lidí. Celkem 57 pacientů skončilo s vážnými příznaky v nemocnicích. Jaká je situace ve srovnání s minulými lety, bude podle hlavní hygieničky jasné až po skončení epidemie. Obvykle trvá kolem šesti týdnů. O případném omezení či zákazu návštěv rozhodují jednotlivé nemocnice.

Hygienici doporučují lidem, aby se vyhýbali místům s větším množstvím lidí a dodržovali základní pravidla, jako je kýchání do kapesníku nebo mytí rukou po jízdě hromadnou dopravou. "Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů," dodala Gottvaldová.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou mýdlem. Neumytýma rukama by se lidé neměli dotýkat obličeje. Existuje i očkování, na které je nejvhodnější doba v říjnu a listopadu. Podle odborníků už je na ně nyní pozdě a vakcína před epidemií neochrání, protože nestihne vytvořit protilátky. "Vytváření protilátek trvá asi dva týdny. Očkování teď tak nemusí pomoci, ale může," míní hlavní hygienička.

Pro seniory nad 65 let a další vybrané skupiny je očkování hrazené z veřejného zdravotního pojištění, musí se ale opakovat každou sezonu. Účinnost vakcíny je asi 60 procent, protože působí jen na některé kmeny chřipky. Snižuje ale riziko závažných komplikací. Očkováno je asi pět až sedm procent Čechů, u seniorů 20 až 30 procent. Evropská komise doporučuje, aby bylo očkováno až 75 procent seniorů a rizikové populace včetně zdravotníků a lékařů.

zdroj: ČTK
Spustit audio