V Česku je dostupný mezinárodní kanál chorvatské HRT, vysílá na satelitu i on-line

2. leden 2018

Pátý program má nabídnout mimo jiné zpravodajství v angličtině, němčině a španělštině, případně dokumenty přibližující Jadran nebo pořady o Chorvatech žijících v cizině.

V pondělí 1. ledna, tedy na Nový rok, zahájila chorvatská veřejnoprávní televize HRT vysílání svého pátého kanálu HRT – HTV 5. Ten je určen pro tamní obyvatele, kteří se odstěhovali do zahraničí a také mezinárodní publikum. Pro zájemce z České republiky a Slovenska je stanice dostupná ze satelitu Hotbird nebo on-line na platformě HRTi. Tu lze využívat i na mobilních zařízeních a prostřednictvím značek vybraných chytrých televizorů.

Pátý program chorvatské veřejnoprávní televize má nabídnout mimo jiné zpravodajství v angličtině, němčině a španělštině, případně dokumenty přibližující Jadran nebo pořady o Chorvatech žijících v zahraničí, případně naopak cizincích cestujících do Chorvatska. Zprvu osmihodinové vysílání HRT 5 má zahrnovat denně devadesát minut speciálního programu, který má být vysílán dvakrát denně a zaměří se na chorvatské přistěhovalce. Vznik tohoto kanálu vzešel z dohody veřejnoprávního vysílatele a tamní vlády. HRT upozornila, že mezi zeměmi, které doposud nemají televizní kanál určený mezinárodnímu publiku, je jen několik málo zemí. Paří mezi ně kromě České republiky a Slovenska, například i Slovinsko a Dánsko.

autor: lukpo
Spustit audio