V Česku mají vzniknout kliniky s čínskou medicínou. ČLK je proti

Podnikatelé chtějí do několika let v Česku vybudovat kliniky s tradiční čínskou medicínou. Plán má po dohodě o spolupráci, kterou v týdnu uzavřeli prezidenti Si Ťin-pching a Miloš Zeman, podporu i na politické úrovni. Proti jsou ale některé lékařské společnosti. Tradiční čínská medicína podle nich nemá být plnohodnotnou součástí moderní léčby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akupunktura

Akupunktura | Foto: Kyle Hunter

Za akupunkturou, bylinnou terapií nebo cvičením čchi-kung už čeští pacienti chodí do centra tradiční čínské medicíny, které vzniklo ve fakultní nemocnici v Hradci Králové.

„Fungujeme od října 2015. Vyšetřili jsme stovky pacientů, u kterých výkony provádíme opakovaně. Průměrné léčení sestává z deseti návštěv a trvá řadu týdnů, takže celkem ošetření pomocí tradiční čínské medicíny jsme provedli určitě víc než 1000. Mezi pacienty je o to velký zájem,“ shrnul dosavadní působení vedoucí lékař hradecké ambulance František Musil.

Číňané chtějí v Hradci Králové postavit další, novou kliniku za téměř 300 milionů korun. Záměr by měla ještě projednat vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

S tradičními metodami čínské medicíny by se mohli čeští pacienti setkávat čím dál častěji. Plány podnikatelů na nové kliniky popsala Iveta Vávrová

Několik soukromých zařízení už v Česku ale funguje a podnikatelé plánují další. Vzniká proto i byznysová platforma, která by vstup čínských lékařů na místní trh měla usnadnit. Pomoci by měly i nové dohody o spolupráci mezi zeměmi.

„Vážím si jak našeho osobního přátelství, tak navázaných skvělých obchodních vztahů mezi Čínskou lidovou republikou a Českou republikou,“ prohlásil tento týden po podpisu dohod s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem prezident Miloš Zeman.

Čínské metody podporuje i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

„Je tady velká blízkost k metodám českého lázeňství. Je třeba vždy vnímat indikace těchto metod. Já je opravdu vidím u chronických, bolestivých stavů, u psychosomatických onemocnění a podobně. Určitě takto asi nebudeme chtít léčit onkologická nebo srdeční onemocnění,“ řekl.

Pouze placebo?

Podle České lékařské společnosti, která je odborným a vědeckým garantem medicíny v Česku, ale nejsou čínské metody vědecky ověřené a na půdě univerzitních nemocnic nemají co dělat.

„Části takzvané čínské medicíny, která má nějaký vědecký průkaz, že funguje, bude tak do pěti procent. To ostatní je z hlediska moderní medicíny naprostý nesmysl, bez jakéhokoli vědeckého průkazu účinnosti, asi tak na úrovni placeba,“ upozornil předseda společnosti Štěpán Svačina.

Proti je i Česká lékařská komora, podle které čínští lékaři nejsou doktory podle platných tuzemských zákonů, tudíž by neměli léčit.

„Nemají vystudovanou lékařskou fakultu, případně nemají složenou takzvanou aprobační zkoušku, kterou musí mít všichni lékaři cizinci, kteří přichází z takzvaných třetích zemí, to znamená mimo státy Evropské unie,“ vysvětlil prezident komory Milan Kubek. „Podmínkou aprobační zkoušky je znalost českého jazyka, aby se domluvili se svými pacienty,“ dodal.

Na rozdíl od lázní si pacienti musí čínské procedury platit, protože nejsou součástí zdravotního pojištění. Například v Hradci Králové stojí jedna návštěva zhruba 1000 korun.

Podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 by současný systém měl zůstat. „Ani akupunktura nebyla nikdy hrazena, takže podle mě je to akceptovatelné, pokud to zůstane sférou, která je samoplátecká,“ řekl.

Podle některých psychiatrů se lidé k alternativním metodám uchylují v době, kdy si s jejich zdravotním stavem moderní medicína neví rady.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme