V Česku může začít zavádění DVB-T2, strategický dokument schválila vláda

20. červenec 2016

Celý proces skončí 1. února 2021. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na Twitteru uvedl, že informační kampaň bude zahájena letos na podzim.

Vláda na dnešním zasedání schválila na druhý pokus strategický dokument, díky němuž bude možné v následujících letech v České republice přejít na standard DVB-T2. Ten umožní nejen úsporu kmitočtového spektra, která bude nutná po uvolnění pásma 700 MHz pro mobilní operátory, ale zejména přinese divákům minimálně v případě České televize vyšší obrazovou kvalitu. Právě veřejnoprávní médium chystá na 1. listopadu spuštění zbývajících programů ve vysokém rozlišení (HD), které se časem objeví i v DVB-T2. Česká republika se rozhodla pro nasazení standardu DVB-T2/HEVC, diváci tedy budou muset investovat v následujících letech do nákupu nových přijímačů.

Zemské digitální televizní vysílání je v České republice jedinou bezplatnou digitální platformou, která zajišťuje příjem televizního vysílání. Současně je nejsilnější platformou pro příjem tohoto signálu u nás, kdy ji využívá okolo 60 % domácností. 40 % domácností pak uvádí, že jde o jediný způsob příjmu televizního vysílání. Od února probíhá projednávání návrhu rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o využití kmitočtového pásma UHF, jehož klíčovým tématem je závazné uvolnění pásma 700 MHz k určitému termínu ve všech členských státech.

„Strategie předpokládá, že proces přechodu na DVB-T2 bude zahájen v závěru roku 2016 a bude ukončen synchronním vypnutím všech stávajících sítí DVB-T nejpozději začátkem roku 2021. Navržené lhůty odpovídají i sociálně šetrnému postupu vzhledem k výdajům domácností,“ uvedl pro web Digitální rádio František Kotrba, mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu, pod které proces přechodu z DVB-T na DVB-T2 spadá. Kotrba dále doplnil, že po úspěšném přechodu na DVB-T2 by mělo v České republice fungovat až šest celoplošných sítí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu dále naší redakci informovalo, že celkové náklady procesu přechodu na zemské digitální vysílání DVB-T2 za období 2016 – 2021 jsou v rámci Strategie odhadovány mezi 871 miliony korunami až 1,057 miliardy Kč. Předpokládané příjmy celého procesu do státního rozpočtu (bez očekávané aukce uvolněných kmitočtů) byly stanoveny ve výši 1,166 miliardy korun. V případě, že by se do celého procesu započetl i výnos z aukce týkající se uvolnění pásma 700 MHz, bude se pak kladná bilance dopadů do státního rozpočtu pohybovat mezi 4,739 až 4,915 miliardami korun.

autor: lukpo
Spustit audio