V Česku padlo několik teplotních rekordů pro 27. srpen. Ochladí se až v pondělí

Téměř čtvrtina stanic, které v Česku měří teplotu vzduchu, v sobotu překonala teplotní rekord pro 27. srpen. Rekordy padly na 51 z celkového počtu 237 stanic. Vysoké hodnoty zaznamenali meteorologové hlavně na západě Česka. Vůbec nejtepleji bylo v Dobřichovicích a Neumětelích, a to 32,2 stupně Celsia, což ale tamní rekord nebyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

teplo, teplotní rekordy, léto

teplo, teplotní rekordy, léto | Foto: licence Creative Commons Atribution-NonCommecial-NoDerivs 2.0 Generic, Ken Marshall

Dosavadní rekordy staré více než 50 let padly například v Chebu, Aši nebo Doksech.

Ze stanic, které měří alespoň 30 let, pak mají nová maxima také třeba v Kopistech, Kralovicích, Konstantinových Lázních, Mariánských Lázních, Ústí nad Labem, Krásném Údolí nebo Hejnicích.

Nový rekord má rovněž Labská bouda v Krkonoších, jeho hodnota je 23,2 stupně Celsia. Stanice funguje 34 let, do soboty tam ale bylo maximem pro 27. srpen loňských 20,3 stupně.

Na západě Čech bylo pak nejtepleji v Plzni-Bolevci, kde bylo naměřeno 31,8 stupně Celsia.

Vedra by měla být v Čechách také v neděli. Zejména v nížinách mohou teploty vystoupat až na 34 stupňů Celsia.

Tropický víkend bude vrcholit v neděli, teplotní rekordy mohou padnout hlavně v Čechách

Číst článek

Na Moravě a ve Slezsku bude v neděli o něco chladněji, a to mezi 27 a 31 stupni. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí pro Čechy platí od sobotního odpoledne do nedělní osmé hodiny večer.

Podle meteorologů lidem hrozí dehydratace organismu. Měli by proto omezit delší pobyt na slunci a vyhnout se sladkým nápojům nebo kofeinu. Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu varuje taky před požáry.

„Prozatím jsme nevydali výstrahu nad nebezpečím před vznikem požárů, avšak riziko stále stoupá. V současnosti se dostáváme na hranu vydávání této výstrahy. Doporučujeme tak, aby lidé byli v krajině obezřetní a nerozdělávali ohně, aby tak nedocházelo k rychlému šíření,“ uvedl Hanzlík.

K ochlazení by mělo dojít v pondělí, kdy do Česka od západu dorazí studená fronta. Místy přinese přeháňky nebo bouřky.

ČTK, Magdalena Sodomková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme