V Chlumu u Třeboně, Zlivi, Mirovicích a Borovanech končí Česká spořitelna

29. březen 2017

Zadat příkaz k úhradě v bance je otázka několika minut. Klienti České spořitelny v některých jihočeských městech a obcích na to od dubna budou potřebovat i několik hodin. Banka ruší část svých poboček.

Například v Chlumu u Třeboně si mohli vše potřebné klienti České spořitelny v bance vyřídit v úterý naposledy. „Většinou vyřizuji všechno tady, příkazy a platby ohledně pojistky na auto. Tady to vždy bylo bez problémů, pomohli, poradili, ale bohužel,“ povzdechla si Jaroslava Šímová. Klientkou České spořitelny je přes třicet let, i když si účet založila v Třeboni, nejčastěji využívala služeb pobočky v Chlumu u Třeboně, kde v současné době bydlí na chatě.

Zdejší pobočka je ale jednou z těch, které se banka rozhodla k poslednímu březnu zrušit. „Zástupci České spořitelny se mi ohlásili asi před dvěma měsíci, že by rádi přijeli na návštěvu, aniž by sdělili za jakým účelem. Když jsme se domluvili na termínu, v podstatě nám jako obci oznámili, že představenstvo spořitelny rozhodlo o ukončení provozu pobočky,“ říká starosta Chlumu u Třeboně Petr Kolezsar.

České spořitelně se za obec pokusil nabídnout spolupráci například ve formě bezplatného nájmu, zrušení pobočky to ale nemohlo zabránit. „Pobočky zavíráme proto, že obchodně stagnovaly a jejich provoz pro nás už nebyl efektivní. Souvisí to hlavně s tím, jak se postupně mění rytmus života lidí ve městech a na vesnicích,“ vysvětlila mluvčí České spořitelny Klára Pačesová.

Banka ke konci března zavře jedenáct svých poboček, z toho čtyři v Jihočeském kraji. Kromě Chlumu u Třeboně také ve Zlivi, Borovanech a Mirovicích.

V Chlumu u Třeboně zůstane klientům k dispozici alespoň výběrový bankomat. „Tam klienti kromě výběru hotovosti mohou zadat také jednorázový nebo trvalý příkaz k úhradě, zaplatit složenky, dobít si mobilní telefon, změnit pin kód nebo zobrazit limity na kartě,“ vyjmenovala Klára Pačesová.

Pobočka České spořitelny v Chlumu u Třeboně ke konci března zavírá. Stejná situace je v další třech jihočeských městech

„Jenomže ti staří lidé se těžko naučí, aby přes bankomat platili,“ zlobí se Jaroslava Šímová. Starosta Petr Kolezsar se snažil prosadit i bankomat vkladový, to ale neprošlo. Komplikace to přinese podnikatelům i úřadu. „Nosíme na účet v pobočce tržby, protože máme vlastní rekreaci, také když vybíráme vodné a stočné, popřípadě poplatky za psy nebo uložení komunálního odpadu. Bude to pro nás představovat komplikaci v tom, že budeme muset jet do Suchdola nebo Třeboně,“ připomněl.

Česká spořitelna, stejně jako jiné banky, kromě rušení poboček otevírá také nové, a to hlavně v obchodních centrech nebo dopravních uzlech.

autor: hoch
Spustit audio