V Chomutově najdete nejrozlehlejší českou ZOO. Navštívíte v ní statek i safari

29. květen 2014
Česko – země neznámá

Na návštěvu zooparku v Chomutově na severu Čech byste si měli vyčlenit alespoň půlden. Rozlohou je totiž největší zoologickou zahradou v celém Česku. Na ploše 112 hektarů svým návštěvníkům rozhodně má co nabídnout. Kromě klasických expozic se zvířaty třeba i skanzen Stará Ves, jezdecký areál, safari, statek s domácími zvířaty, tzv. „kontaktní zoo“ a spoustu dalšího.

Podkrušnohorský zoopark, který se specializuje na chov evropských a asijských zvířat, založili v roce 1975, v příštím roce tedy tato poměrně mladá ZOO oslaví 40. narozeniny. Najdete v ní víc než 160 druhů zvířat, z toho asi 14 druhů ohrožených. Zoopark se nachází na okraji města, jen pár minut pěšky od železniční zastávky Chomutov-město.

Ještě než si koupíte vstupenku, uvidíte první zvířata – za plotem u hlavního vchodu mají svůj výběh malí králíčci. Hned po vstupu do areálu neváhejte zajít do tmavé místnosti, tak zvaného noktuária. Jedině tam uvidíte jezevce a další noční živočichy. Zajímavé je také vlčí doupě ve venkovním areálu, do kterého mohou vlézt dětští i štíhlejší dospělí návštěvníci a proplazit se na vlastní pěst až do míst, kde se nad nimi bude procházet vlk eurasijský.

Obři voliéra, uvnitř které mohou návstěvníci relaxovat a pozorovat zvířata

Zooparkem se můžete projet i Safari expresem

Podívat se můžete i do obří voliéry s ptáky, jezírkem a želvami, která díky lavičkám a pohodové atmosféře funguje i jako relaxační místo. Samozřejmostí snad každé ZOO je expozice dravých ptáků. A ta nechybí ani v Chomutově. V ní se vám předvedou orel stepní, orlosup bradatý, orel východní nebo výr velký. Od dravců to pak budete mít jen kousek k jedné z nejoblíbenějších expozic, kterou obývá nejnovější přírůstek zooparku – panda červená.

Nezapomeňte se zajít podívat také na statek domácích zvířat. „Těmito vrátky račte dále za zvířátky,“ uvítá vás veršík na ceduli umístěné na brance. Tam si budete moci prohlédnout, ale třeba i pohladit kozy, ovce, koně, holuby, perličky nebo králíky.

Losi

Budete-li si chtít i pak pobyt v chomutovské zoo ještě prodloužit, máte možnost zajít do skanzenu Stará Ves, který je součástí areálu, nebo můžete pomalu zamířit k východu a potěšit se ještě pohledem na losy, soby nebo skupinku medvědů hnědých. Jak dlouhá a pestrá bude vaše návštěva zooparku v Chomutově, záleží jenom na vás. Klidně ji můžete protáhnout a vydat se Safari expresem na prohlídku parku tak trochu jinak.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio