V Chrudimi už myslí na Vánoce. Vybírají strom

27. červenec 2016

Pro chrudimské technické služby už začaly Vánoce. Jejich zaměstnanci hledají správný strom, který bude zdobit hlavní náměstí v období adventu.

Lidé už mohou městu nabízet vánoční strom, který se letos stane symbolem svátků. Skoro půlroční náskok má zaměstnancům technických služeb zajistit dost času na to, aby vybrali správně.

„Oslovili jsme občany města a nejbližšího okolí s tím, že hledáme vánoční strom. Vždycky čekáme až do poslední možné chvíle, než musíme objednávat techniku. Pokud se neobjeví něco lepšího,“ vysvětluje ředitel Technických služeb Chrudim Zdeněk Kolář.

Důležité jsou míry, a to hlavně výška. Strom by měl být vysoký v ideálním případě dvanáct až patnáct metrů, a pak by měl být hezký rovnoměrný, žádné díry nebo křivé větve. Přednost mají smrky a jedle.

Čtěte také

Další důležitá podmínka je, aby rostl na místě, kam se dostanou těžké stroje, aby nevznikla nějaká škoda při kácení a nakládání k převozu vánočního stromu do centra Chrudimi.

Město strom pokácí na své náklady

Město zajistí dřevorubce, jeřáb i nakladač, postará se o dohled nad kácením a převozem a hlavně zaplatí všechny náklady. Takže je to vlastně ideální příležitost pro majitele, kterým strom na zahradě přerostl, stíní jim do oken, nebo se bojí, že by ho silný vítr mohl srazit například na střechu domu.

Bezpečnostní riziko uvedli jako důvod i majitelé stříbrného smrku, který zdobil náměstí vloni. Tehdy zaměstnanci technických služeb vybírali z pěti kandidátů. Vloni se tak kácelo v sídlišti na Stromovce, předloni kamion přivezl strom z nedalekých Úhřetic.

autor: kop
Spustit audio