V Číměři na Třebíčsku vysadili dvě lipové aleje

17. listopad 2017
Zprávy z

V obci Číměř východně od Třebíče vysadili dvě lipové aleje. Na práci se podíleli místní obyvatelé a také hasiči. Kromě lip tam porostou i javory. Stromy jsou v lokalitě U Křížku směrem k údolí Válov.

Stromy v Číměři mají kromě estetické i funkci krajinnou.

„Údolí Válov totiž před několika lety prošlo důkladnou regenerací, která obnovila zdejší ekosystém, a to zejména, co se týče flóry. Nyní je přírodní lokalitou využívanou jako pastvinou pro ovce, které spásají trávu a zároveň přirozenou cestou pomáhají bujení porostu. Javory budou zdobit cestu ve východní části směrem k tzv. Čermákovu mlýnu. Na obou místech je krajina značně otevřená, a proto zde neustále vane vítr. Obě aleje tak budou sloužit i jako větrolamy,“ řekla starostka obce Lenka Hůlová.

Do výsadky stromů se zapojili hasiči a mimo jiné také rodiče malých dětí. Na akci přispěla i Nadace ČEZ.

„Rostoucí zájem lidí z malých vesniček i větší obcí o okolní životní prostředí a chuť zapojit se do společných projektů v jeho prospěch mě upřímně těší. Příklad Číměře snad bude inspirovat i další obce Čech a Moravy ke zkrášlení společných prostor a k zachování přírodních lokalit,“ dodala ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

autor: mik
Spustit audio