V Číně vznikne 130milionová megalopolis

4. srpen 2015

Čínští plánovači připravují vznik nebo postupný růst čtyř obrovských megalopolí. Dvě největší z nich budou mít 130, resp. 80 milionů obyvatel.

Největší megalopole světa vznikne spojením čínského hlavního města Pekingu (ten má v současnosti sám o sobě asi 20 milionů obyvatel), nedalekého velkoměsta Tchien-ťin (zhruba 15 milionů obyvatel) a obě tato města obklopující hustě zalidněné provincie Che-pej, která se nachází u pobřeží Pochajského moře (Bohai Sea). Celá tato oblast nese název Jing-Jin-Ji a stejně se bude jmenovat i výsledná “super-megalopole”, jejíž počet obyvatel (130 milionů) patrně překoná počet obyvatel dnešního Japonska a která se bude rozkládat na ploše přes 200 tisíc čtverečních kilometrů.

Megalopolí jsou podle definice taková města nebo městské aglomerace, u nichž počet obyvatel překračuje desetimilionovou hranici. Podobných megalopolí je nyní na světě 34 (z toho v Asii 19) a do roku 2030 by měl podle očekávání odborníků jejich počet vzrůst na 41.

Motivací pro budování této největší megalopole na světě je zejména sjednocení zdrojů všech tří hustě obydlených oblastí či center a propojení jejich infrastruktury. Peking zde dominuje hlavně jakožto finanční a vědecko-výzkumné centrum, Tchien-ťin přinese námořní a obchodní možnosti, spojené s jeho přístupem k Pochajskému moři a provincie Che-pej je zase centrem technologií a průmyslu. To vše bude doprovázeno vybudováním nových dálnic, železnic a mostů.

Logo

Obrovské rozměry této megalopole budou klást velké nároky na další budování infrastruktury. Bude třeba stavět mnohem více škol, nemocnic a dopravních spojení než dnes, protože příslušná infrastruktura v těsném okolí Pekingu, například v oblasti předměstí Yanjiao, už dnes nestačí zvýšenému a zatím neplánovanému přílivu nových obyvatel. Kapacita školních tříd je nedostačující a lidé buď tráví mnoho času v autech a autobusech, nebo přetěžují kapacitu rychlodráhy. Některé dálnice také prozatím končí v “zemi nikoho”.

Druhá největší “super-megalopole” vzniká při ústí Perlové řeky, kde se celkem těsně vedle sebe rozkládá hned 9 velkých měst, například Šen-čen a Kuang-čou (Kanton), plus dvě volně přidružené oblasti Hong-Kong a Macao. Jejich postupným spojením vznikne celek o rozloze 55 tisíc čtverečních kilometrů a s celkovým počtem 80 milionů obyvatel. V této oblasti už dnes žije kolem 50 milionů obyvatel. Do roku 2030 chce čínská vláda k jejich propojení vynaložit přes 300 miliard dolarů. Ani tento úkol však nebude urbanisticky a logisticky jednoduchý.
Dvě další menší megalopole vzniknou potom dále na severu.

Perlová řeka v Kantonu

Zdroje: Business Insider 1, Business Insider 2, Urban Land Magazine, Singularity Hub

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio