V desítkách brazilských měst se bude protestovat proti vládě a prezidentce

Brazílie dnes zažije další demonstrace proti prezidentce. Občanská sdružení, která nesouhlasí se současnou politickou situací, svolala protesty do všech velkých měst a přidala se i opozice. Levicová prezidentka Dilma Rousseffová čelí ekonomické i politické krizi a má nejmenší podporu od začátku vlády Strany pracujících před 12 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová se netěší velké oblibě. Popularita hlavy státu klesla na rekordně nízkou úroveň

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová se netěší velké oblibě. Popularita hlavy státu klesla na rekordně nízkou úroveň | Zdroj: Reuters

Protivládní protesty se opakují od prezidentských voleb loni v říjnu, důvodů k protestům ale přibývá.

Kromě znechucení z korupčních skandálů je to také stále rychlejší zdražování, rozpočtové škrty třeba ve školství a částečné omezování sociálních výhod.

Dilma Rouseffová je současnou brazilskou prezidentkou ve druhém funkčním období. Poprvé byla do této funkce zvolena ve druhém kole prezidentských voleb v roce 2011 a setrvat by v ní měla do konce roku 2018. Její popularita ale v důsledku rostoucí propasti mezi jejími slovy a hospodářskou realitou Brazílie v poslední době zásadně klesá.

Brazilská měna navíc začala mimo jiné kvůli ekonomické situaci v Číně oslabovat vůči dolaru a pro letošní rok se očekává skoro dvouprocentní propad ekonomiky.

Na prezidentku Rousseffovou navíc útočí i někteří politici z vládní koalice.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme