V dukelském lese by mohlo vzniknout centrum japonského sportu aikido

26. červen 2017

Spolek Aikido Pardubice má zájem o zchátralý objekt v dukelském lese v Pardubicích. Bývala v něm první posilovna ve městě a restaurace. Pokud ho opraví, vznikne tam centrum japonského sportu, zároveň bude sloužit žákům blízké základní školy i veřejnosti, jak potvrdil Milan Kulhánek ze spolku Aikido.

Město dokončilo revitalizaci lesa přibližně za 20 milionů korun na konci roku 2015. Budovu v lese ale tehdy ještě nevlastnilo. S TJ Lokomotiva se o převedení majetku jako splátku třímilionového dluhu dohodlo později. Radnice zvažovala, že objekt zbourá, nebo ho využije.

"Plány spolku jsou přesně v intencích, které město chystalo, blízká škola potřebuje tělocvičnu, je to řešení oboustranně výhodné," řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO). O objekt projevila zájem také škola Montessori, město tam zvažovalo budovat environmentální centrum, z návrhů nakonec sešlo.

Zchátralá budova bude dál hyzdit dukelský lesopark

Jednání o kupní, nebo nájemní smlouvě i podobě centra jsou na začátku. Spolek Aikido existuje přes 20 let, sdružuje 250 dětí. Cvičí v pronajaté tělocvičně gymnázia Mozartova. "Tělocvična není ideální pro úpolové sporty. Snažíme se sehnat vhodné podmínky, aby děti mohly adekvátně sportovat," řekl Kulhánek.

Podpora z Japonska

Peníze na opravy by mohli poskytnout japonští donátoři, kteří chtějí v Pardubicích podporovat japonskou kulturu a sport. Spolek je také členem japonské nadace Yufukan, která kapitálem disponuje. Spolek pořádá akce celý rok, letní i zimní tábory. Pro své aktivity chce využít i dukelský les. "Rádi bychom nabídli centrum nejen základní škole, ale i zájemcům, kteří sportují v parku, vytvořit takovou klidovou část pro širokou veřejnost," doplnil Kulhánek.

zdroj: ČTK
Spustit audio