V Egyptě chybí cukr. Hospodářská krize se prohlubuje

Severoafrickou zemi trápí propad turismu i investic. Jedním z aktuálních projevů ekonomických problémů v Egyptě je nedostatek cukru. Roste ale černý trh se zahraniční měnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostka cukru

Kostka cukru | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic, Mykl Roventine

Egyptu chybí turisté, investice, a aktuálně dokonce už i cukr. Nedostatek tvrdé měny omezil nákupy této suroviny v zahraničí. Vláda se teď snaží situaci řešit mimo jiné raziemi ve skladech cukrovarů a potravinářských firem. Nedostatek cukru je jen jedním projevem prohlubující se hospodářské krize nejlidnatější arabské země.

Místní úřady zabavily v cukrovarech a továrnách na sladkosti tisíce tun cukru. Oficiální důvodem je nezákonné obchodování s touto surovinou. Firmy se brání, že se ničeho nezákonného nedopustily. Z pultů egyptských obchodů cukr v posledních dnech prakticky zmizel. Egypt totiž v podzimním období většinu cukru dováží ze zahraničí. Předtím než cukr zmizel z pultů, zdražil v průběhu měsíce dvojnásobně.

Egyptská justice definitivně odsoudila exprezidenta Mursího: 20 let vězení

Číst článek

Premiér Šaríf Ismáíl v pondělí uvedl, že razie měly pozitivní efekt a Egypt teď má zásoby cukru alespoň na tři měsíce. Postupně se tento potravinářský produkt začíná na pulty vracet a vláda do ulic vyslala také pojízdné prodejny, ve kterých si lidé mohou cukr koupit.

Egypt zároveň trápí nedostatek zahraniční měny. Ten způsobil rozkvět černého trhu s dolary a eury. Dnes se jejich neoficiální kurz blíží dvojnásobku toho oficiálního a vláda uvolňuje prostředky pouze na dovoz základních věcí, jako je například pšenice, ropa nebo léky. Výrobků ze zahraničí je tak mnohem méně a jsou výrazně dražší, než byly dosud.

Země má nedostatek dolarů a eur kvůli propadu turismu a nedostatku investic. Vláda také shromažďuje tvrdou měnu, protože potřebuje mít v bance určitý obnos, aby dosáhla na půjčku od Mezinárodního měnového fondu. Ta by měla být podepsána do dvou měsíců.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme