V Etiopii hrozí kvůli suchu hladomor. Země potřebuje pomoc, tvrdí OSN

Kvůli suchu, které již trvá dva po sobě jdoucí roky, hrozí v Etiopii hladomor. Druhá nejvíce obydlená země subsaharské Afriky proto podle OSN potřebuje humanitární pomoc ve výši 900 milionů dolarů (22,7 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Etiopie je jednou z nejchudších zemí Afriky, s velmi malým průměrným příjmem na hlavu. Lékaři bez hranic podporují primární zdravotní péči v oblasti Cheratti. V srpnu 2005 se projekt rozšířil i o léčbu TBC, na konci května 2006 zde bylo už 191 pacientů.

Etiopie je jednou z nejchudších zemí Afriky, s velmi malým průměrným příjmem na hlavu. Lékaři bez hranic podporují primární zdravotní péči v oblasti Cheratti. V srpnu 2005 se projekt rozšířil i o léčbu TBC, na konci května 2006 zde bylo už 191 pacientů. | Foto: Javier Roldan

Od poloviny loňského roku ochránila humanitární pomoc 5,6 milionu obyvatel Etiopie před hladem. Je však možné, že lidé brzy kvůli neustávajícím suchům nebudou mít co jíst, míní OSN.

„Očekává se, že sucho na začátku roku 2017 především zasáhne chovy zvířat. Lidé budou dříve migrovat, úmrtnost bude vyšší a řadě pastevců hrozí extrémní podvýživa,“ uvedla ve zprávě organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Migrační krize. Nigerijský region o velikosti Česka loni přijal více uprchlíků než celá Evropská unie

Číst článek

Současná sucha zasáhla především pastevce na jihu země. Přitom obživa osmi z deseti obyvatel závisí právě na zemědělství. V loňském roce byl nedostatek jídla největší naopak na severu a na západě státu. Šlo o nejhorší sucha v zemi za posledních 50 let. V roce 2016 získalo humanitární pomoc 18 milionů obyvatel. Více než polovinu finanční pomoci ve výši 1,7 miliard dolarů (42,8 miliardy korun) poskytla etiopská vláda.

K extrémním suchům, která zasáhla značnou část východní a jižní Afriky, přispěla i nepříznivá ekonomická situace v řadě tamních zemí. Humanitární pomoc tak kromě Etiopie podle OSN potřebuje například sousední Keňa a Somálsko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme