V historické radnici v Třeboni má být stálá expozice o animovaném filmu

2. září 2017

Animovaný film ve všech podobách chce lidem představit Centrum animace v Třeboni. Expozice má vzniknout na ploše 650 metrů čtverečních v historické radnici v jádru města. Má zpřístupnit jedinečné dědictví československého animovaného filmu.

„Byl to nápad, který vznikl úplně přirozeně. Léta už tady působí festival animovaného filmu, který je dnes jedním z nejvýznamnějších na světě, a s tím přišla myšlenka udělat tady zázemí animovanému filmu nejen v době festivalu, ale po celý rok,“ říká starostka Terezie Jenisová.

Město teď žádá o dotaci. Na Centrum animace bude potřeba asi 80 milionů. „Velká část nákladů půjde právě na tu expozici, která bude opravdu velmi moderní, interaktivní. Dále se zaplatí stavební úpravy a revitalizace parku,“ dodává starostka.

Prostory staré radnice v Třeboni zatím využívá místní Základní umělecká škola a také třeboňské muzeum. Projekt na Centrum animace připravuje tým jedenácti filmařů i architektů v čele s ředitelem Anifilmu Tomášem Rycheckým.

Expozice by měla vzniknout ve třetím patře, kam návštěvníci vyjedou proskleným výtahem a už cestou uvidí první krátký animovaný film. „Na půdě je krásně zachovalý krov, takže ta scénografie, kterou budou tvořit filmové pásy, bude začleněna do toho krovu. Dále mohu prozradit, že tu budou například obří loutky,“ popisuje Tomáš Rychecký.

Expozice bude spojená s reálnou tvorbou filmařů. „O potřebě muzea animované tvorby se mluví dlouhé roky a já se domnívám, že je nejvyšší čas, pokud chceme zachovat to bohatství originálních loutek i výrobních prostředků, jako jsou animační stoly a lampy. Tyto věci totiž pomalu mizí. Myslím, že s každým rokem by bylo těžší a těžší tuto expozici naplnit,“ připomíná Tomáš Rychecký.

Projekt na Centrum animace je hotový. Pokud město uspěje s žádostí o dotaci, práce začnou v červnu 2020 a potrvají dvanáct měsíců.

autor: pfr
Spustit audio