V Holešovicích se vznáší vzducholoď. Na střeše centra DOX vítá milovníky knih

21. únor 2017
Česko – země neznámá

V pražské čtvrti Holešovice vzniklo v roce 2008 přestavbou bývalé továrny Centrum současného umění nazvané DOX. V loňském roce se nad jeho střechami otevřel nový prostor - 42 metrů dlouhá ocelovo-dřevěná konstrukce nazvaná Gulliver, která vypadá jako vzducholoď. Jde o světový unikát, o kterém se píše i v zahraničních médiích.

Vzducholoď Gulliver by se měla stát prostorem pro setkávání. Lidí, současného umění a literatury. Už nyní je obrovskou atrakcí. Každou chvíli do ní po schodech stoupá někdo s fotoaparátem a s očima navrch hlavy. Děti, zahraniční studenti, ale i lidé středního a staršího věku.

Vzducholoď je dřevěná, vyrobená z modřínu, a zastřešená speciálním průhledným materiálem, který do ní propouští sluneční paprsky. A jen co se trochu oteplí, zaplní vzducholoď, která ještě pořád voní novotou, knihy. „Vzducholoď je programem sama o sobě,“ říká Michaela Šilpochová z Centra DOX, „protože je to překrásná architektura. Je to taková čítárna ve vzduchu. Během otvírací doby galerie sem návštěvníci budou moci přijít, pobýt tady s knihou, číst si. Budeme zvát spisovatele, překladatele, básníky, autory, kteří budou hovořit a diskutovat o knihách.“

A jak vznikl nápad vytvořit něco podobného? Prý si v Centru DOX řekli: „Chtělo by to něco na střechu.“ V roce 2013 oslovil proto ředitel DOXu Leoš Válka mezinárodně uznávaného architekta Martina Rajniše, držitele Ceny za přínos architektuře v oblasti udržitelného rozvoje. Víc než dva roky pak společně s odborníky na dřevěné stavby a ocel pracovali na návrhu konstrukce inspirované tvary obřích vzducholodí, které začaly křižovat oblohu na počátku 20. století.

Mimochodem, architekt Martin Rajniš, který je jedním z autorů vzducholodi, je „podepsaný“ i pod pražským obchodním domem Máj. A stojí i za vzhledem Poštovny na Sněžce, rozhlednou Maják Járy Cimrmana v Příchovicích u Kořenova a mnoha dalšími stavbami.

Když je ve vzducholodi nějaký program, leží tu koberce a polštáře

V centru je mimo jiné k vidění i krátký film, který ukazuje, jak Gulliver vznikal. A v bývalé továrně jsou instalovány různé výstavy. Nemají tu stálou expozici, říkají si Kunsthalle, což je instituce, která pořádá umělecké výstavy.

V DOXu se snaží, aby současné umění bylo srozumitelné pro všechny a témata byla návštěvníkům blízká. Je tu několik výstavních sálů. Pořádají tu komentované prohlídky, přednášky, besedy nebo výtvarné dílny.

Spustit audio