V Íránu budou pěstovat pampelišky z jižních Čech

12. březen 2016

Semena pampelišek putují z jižních Čech až do Íránu. Děje se tak v rámci mezinárodní spolupráce botanických zahrad, která se datuje už od začátku minulého století. Projektu se účastní i druhá nejstarší botanická zahrada v Čechách, kterou najdete v Táboře.

Semínka smetánky lékařské a dalších druhů pampelišek si objednala botanická zahrada v Teheránu. Zatímco u nás tyto rostliny považujeme dost často za úporný plevel, v Íránu je to raritní exotická rostlina. „Skutečně pro nás běžné rostliny jsou někde velmi ceněny,“ podotýká vedoucí botanické zahrady v Táboře Žaneta Šišková.

Botanické zahrady z celého světa si mezi s sebou zdarma vyměňují semena rostlin už od roku 1907. O tom, co mají v nabídce, se vzájemně informují prostřednictvím tištěných nebo elektronických seznamů.

Konkrétně v Táboře seznam obsahuje asi 600 položek. „Sklízíme zralá semena, v zimě je pak zahradnice čistí a třídí do již připravených sáčků. Ty máme seřazeny podle abecedy, a když přijde objednávka z jiné botanické zahrady, semeno vyhledáme, přesypeme do malých igelitových sáčků a pošleme,“ popisuje Žaneta Šišková.

Zájem o semínka rostlin z botanické zahrady v Táboře je velký. „Jedná se o stovky semen. Rozesíláme především po Evropě, ale třeba i do USA a Ruska,“ potvrzuje Žaneta Šišková.

Ta zároveň zve k návštěvě táborské botanické zahrady. S nástupem jara v ní totiž začínají rozkvétat tisíce květů bledulí, sněženky, ladoňek nebo sasanek.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio