V Izraeli obvinili dva mladíky ze žhářského útoku na palestinskou rodinu

Izraelský prokurátor dnes obvinil dva mladé Izraelc ze žhářského útoku na palestinskou rodinu. Amiram ben Uliel čelí obvinění z trojnásobné vraždy a jeho nejmenovaný sedmnáctiletý společník z napomáhání při přípravě činu. Dvojice podle prokuratury v červenci zapálila dům v palestinské vesnici na Západním břehu Jordánu. Při požáru uhořel osmnáctiměsíční chlapec a jeho rodiče později podlehli těžkým zraněním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vypálený dům palestinské rodiny

Vypálený dům palestinské rodiny | Zdroj: Reuters

Izraelská vláda útok ostře odsoudila a podobné činy odmítá tolerovat.

„Jsme proti jakémukoliv násilí a vraždám. Naše země je právním státem s platnými zákony a ty je nutné dodržovat. Platí ve všech částech Izraele a pro všechny občany,“ připomněl znovu izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Loni v červenci židovští extremisté zapálili dům v palestinské vesnici Kfar Duma na Západním břehu Jordánu. V domě uhořel osmnáctiměsíční chlapec a jeho rodiče později podlehli těžkým zraněním. Přežil pouze starší z jejich synů, ale je stále hospitalizován.

Izraelská vláda po útoku zpřísnila výklad pravidla o uplatňování administrativní vazby. Toto dlouhé zadržování nebezpečných osob bez nutnosti zahájit proti nim soudní řízení se teď vztahuje i na Židy, prozatím je Izrael uplatňoval jen pro Palestince.

Příbuzní a známí dvou Izraelců se scházejí v budově soudu ve městě Lod | Foto: Reuters

Na případ Kfar Dumy ale stále platí informační embargo a soud by měl dnes rozhodnout, zda bude zrušeno. Izrael pouze oznámil zatčení několika osob, které jsou možná s případem v Kfar Dumě spojeny. Jejich jména ani podrobnosti o nich zveřejněny nebyly.

Dnes mají být kvůli útokům na Araby a jejich majetek obviněny ještě další dvě osoby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme