V jabloneckém muzeu skla a bižuterie vás přesvědčí, že s perličkami se dá opravdu kouzlit

6. leden 2016

Když se řekne perly a perličky, nejspíš si vybavíte náhrdelník, náušnice a možná také ještě kabelku. Tím ale škála výrobků, které se dají z typických jabloneckých korálků vyrobit, nekončí. Sbírka francouzského nadšence Bertranda Frieda čítající perlové květiny, slunečníky, židle nebo pera dokazuje, že bižuterií se dá nechat očarovat. Prohlédnout si ji teď můžete v jabloneckém muzeu skla a bižuterie.

Pařížský rodák, milovník jablonecké bižuterie a celoživotní sběratel Bertrand Fried ukazuje jeden z nejvzácnějších exponátů svojí sbírky - perličkovou kabelku, která je vyrobená z více než 100.000 miniaturních korálků, velkých jako zrnka písku.

Se shromažďováním perličkových skvostů začal už Bertrandův otec Lucien, ne náhodou - kořeny Fridovic rodiny sahají až do Česka, na Jablonecko.

Bertrand Fried je sběratelem z vášně - to je na výstavě vidět. A jestli čekáte jen náhrdelníky a kabelky, tak vás vyvedeme z omylu - k vidění je třeba i perličkový slunečník, čepec na miminko, nechybí ani dámské lodičky na ples, šperkovnice, květiny vyrobené z tisíců korálků... Téměř všechno je navíc ruční výroba.

Bertrand Fried měl možnost vystavovat svou sbírku v Paříži. Odmítl. Perličky podle něj patří na Jablonecko. Kurátorka výstavy Kateřina Hrušková měla při prvním setkání s panem Friedem a jeho celou kolekcí velmi těžký úkol – vybrat to nejzajímavější z kolekce, čítající téměř tisíce kusů.

Výstava Okouzlení perličkami v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie

Nakonec na výstavě uvidíte na 300 exponátů, rozdělených po tří témat. „První jsou perličkové kabelky, druhá část je věnovaná dámské módě od obuvi přes šaty až po různé doplňky a ta třetí část je věnována interiéru a interiérovým doplňkům – tady věřím, že návštěvníci objeví ty nejvíc překvapivé exponáty,“ dodává Kateřina Hrušková.

Francouzský sběratel je celý svůj život zamilovaný do bižuterie. A samozřejmě také do své ženy - je proto rád, že jeho paní na lásku k jabloneckým skvostům nežárlí.

Výstavu Okouzlení perličkami můžete v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie navštívit do 8. května.

autor: sas
Spustit audio