V JAR zemřel klíčový svědek v případu uprchlého Čecha Radovana Krejčíře

V jihoafrické Pretorii zemřel svědek v případu vraždy, ze které je obviněn uprchlý Čech Radovan Krejčíř. Kypřan Jorgos Luka podlehl ve vězeňské nemocnici rakovině plic. Lukova smrt podle jihoafrických médií ohrožuje další pokračování soudu s Krejčířem v případu vraždy majitele sítě striptýzových klubů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu. 2. 12. 2013

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu. 2. 12. 2013 | Foto: Robert Mikoláš

Jorgos Luka se původně sám přiznal, že v roce 2010 ve svém domě zavraždil podnikatele Lollyho Jacksona.

Luka pak uprchl na Kypr. Když ho ale tamní úřady vydaly zpět do Jihoafrické republiky, výpověď změnil s tím že, Jacksona prý zastřelil Radovan Krejčíř, protože mu dlužil peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní svědek v jedné z kauz Radovana Krejčíře zemřel. Jaké to může mít důsledky, vysvětlil redaktor České televize Jiří Hynek

Jorgos Luka pak u soudu tvrdil, že na Kypr uprchl, protože se bál o život. Krejčířovi prý totiž odmítl pomoct s odklízením těla.

Radovan Krejčíř je v Jihoafrické republice obviněn také z podílu na dalších dvou vraždách a z přípravy vražd soukromého detektiva a policisty.

Radovan Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesunul se tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde ho média spojují s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. V České republice byl mezitím pravomocně odsouzen k 10,5 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

ČRo, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme