V jezeře Tanganika ubývá ryb. Může za to komerční rybolov i globální oteplování, zjistili vědci

V jezeře Tanganika už několik desetiletí výrazně ubývá ryb i dalších živočichů. Odborníci dlouho považovali čím dál menší úlovky rybářů za následek nadměrného lovu. Nová studie, která vznikla pod vedením vědců z arizonské univerzity, ale ukazuje, že za zhoršující se situaci Tanganiky nejspíš stojí něco jiného.

Vědci, kteří jezero prozkoumali, si myslí, že tou prvotní příčinou, kvůli které se populace ryb v jezeře začaly zmenšovat, je globální oteplování. Výzkumníci se snažili zjistit, kdy ryb začalo ubývat. Hledali vlastně důkaz, že se to začalo dít ještě před 50. lety minulého století, kdy se na Tanganice rozjel ve velkém komerční rybolov.

A právě taková vodítka výzkumníci skutečně našli. Odhalili, že úbytek ryb souvisí se zvyšováním globálních teplot. Tento trend ale ještě umocňuje nadměrný rybolov, takže ani lidé žijící v okolí jezera nejsou úplně bez viny.

Tanganika je to pro tamní obyvatele klíčový zdroj živočišných bílkovin – až 60 % jich lidé v regionu získávají z ryb, které uloví v jezeře. Problém je, že lovců je čím dál víc. Výrazně jich přibylo v 90. letech, když se do oblasti stáhli uprchlíci z okolních zemí, ve kterých vypukly válečné konflikty.

Přibyli pytláci

Kromě drobných rybářů, kteří se rybolovem legálně živí, přibylo také pytláků a podle místních mají právě oni velký podíl na tom, že ryb v jezeře ubývá. Mluvili o tom v krátkém dokumentu natočeném lidmi z rozvojového programu SmartFish, který spolufinancuje Evropská unie.

„Piráti jsou nebezpeční pro rybáře i jezero. Ničí místa, kde se ryby množí. Chytají i malé ryby a používají k tomu nevhodné sítě. Máme ale i jiné problémy – některé podniky k jezeru odkládají odpad, kvůli kterému pak umírají malé rybky žijící u pobřeží. Znečišťují to tu hodně také lidé,“ říká jeden z místních rybářů.

Rybáři podle všeho dobře vědí, jak lovit, a s pomocí úřadů se snaží přistupovat k jezernímu ekosystému tak, aby ho ochránili. Totéž ale nedělají pytláci a velkou zátěží je pro Tanganiku i už dříve zmiňovaný komerční lov.

Biodiverzita jezera je podle vědců ve velkém ohrožení a je to o to horší zpráva, že v jezeře žije obrovský počet endemických druhů, tedy takových, které se jinde na planetě nevyskytují. Vědci dokonce říkají, že řadu druhů z ekosystému Tanganiky ještě ani neznáme – například v londýnském přírodovědném muzeu mají v depozitáři polici plnou exemplářů, které biologové teprve určují a zařazují.

autoři: tpa , jpr
Spustit audio