V Jičíně chtějí otevřít rozsáhlé podzemí pod historickým domem. Kdy a co tam uvidíte?

28. červenec 2017

Jičínská radnice plánuje zpřístupnit veřejnosti obrovské sklepní prostory pod historickým domem čp.2, který nyní dělníci opravují. Své místo by v tomto objektu mělo kulturní zařízení města Jičín a K-Klub. Podzemí je podle radních celkem zachovalé, proto nebude potřeba do něj příliš stavebně zasahovat. Navíc mají v plánu vybudovat tu expozici přibližující vývoj města.

Stavební práce na historickém domě zastavily objevy historických omítek a maleb. Na místo dorazili restaurátoři, kteří zahájili průzkum. Další tajemství skrývá podzemí tohoto starodávného objektu.

„Já jsem tam sám osobně byl, je to velice zajímavé sklepení," potvrzuje Jan Malý, jičínský starosta za hnutí ANO.

Čtěte také

Podle něj by se tyto prostory měly otevřít a zpřístupnit zájemcům. Dosud bylo v Jičíně možné zavítat jen do podzemí zámku: „Občané mohli navštívit sklepní prostory na zámku, sám jsem je navštívil."

Sklepní prostory pod historickým domem by nebyly volně přístupné, ale pouze za doprovodu průvodce

„Jdete do sklepení, musí tam být zabezpečení, poučení. A bylo by to jen přes sezónu. Musí tam být proškolený průvodce, který by turisty a návštěvníky seznamoval s historií a stavem sklepů," dodává Jan Malý.

V Jičíně chtějí otevřít rozsáhlé podzemí pod historickým domem

Velkých stavebních úprav pod zemí nebude podle radního Luďka Havla ze Sdružení pro Jičín zapotřebí: „Určitě půjde o vyklízení sklepení a potom je otázka nějaké expozice. Jestli se tam vytvoří něco zajímavého pro turisty."

Radní si slibují, že prohlídky podzemí se stanou velkým lákadlem pro turisty

„Ono je tam několik pater, to není jenom jedno patro do sklepa. Ty sklepy jsou rozsáhlé. A je to vůbec trend, že se zpřístupňují takovéto zajímavé prostory veřejnosti. Například v Kutné Hoře, tam je v informačním centru přímo vstup do sklepení a je tam dokonce i nějaká expozice," dodává Luděk Havel.

Tyto prostory v jičínském podzemí by se mohly zájemcům otevřít přibližně za tři roky.

V Jičíně chtějí otevřít rozsáhlé podzemí pod historickým domem
Spustit audio