V jihočeské Horní Pěně najdete zoo, za které by se nemuselo stydět ani krajské město

1. září 2015
Česko – země neznámá

Na okraji jihočeské obce Horní Pěna na Jindřichohradecku, v lokalitě Na Hrádečku, funguje areál nazvaný skromně zoopark. Spíš by měl ale nést název zoologická zahrada. Má totiž rozlohu deset hektarů a vidět v něm můžete zvířata ze všech kontinentů kromě Antarktidy.

V zooparku najdete na 80 druhů zvířat, od klokanů, přes opice až po obří želvy. Zoopark vybudovali nadšení chovatelé - manželé Albrechtovi. „My jsme ani neměli v úmyslu otevírat nějaké zařízení pro veřejnost. Dlouhá léta jsme doma chovali exotická zvířata a nikdo o tom ani moc nevěděl. Lidé se to ale postupně dozvídali a chtěli se na zvířata podívat,“ říká Tomáš Albrecht.

Jako první měli doma africké drobné rosničky. Postupně ale zvířat přibývalo. „Došlo to do stádia, že jsme sjednotili pozemky a na deseti hektarech se teď snažíme vést zařízení, které by mělo sloužit hlavně jako výuková základna pro děti,“ dodává Tomáš Albrecht.

Nosál červený

Mezi nejzajímavější a nejlíbivější obyvatele zooparku podle něj patří drápkaté opičky. Vidět tu můžete ale i pštrosy, pumu americkou, kanadského rysa či kočku rybářskou. „Ta je velice dobrým plavcem, má mezi prsty dokonce plovací blány a dovede se potápět pro potravu,“ popisuje majitel.

Zoopark Na Hrádečku najdete mezi Dolní a Horní Pěnou na Jindřichohradecku. Prohlídku areálu je dobré si předem domluvit po telefonu, respektive využít návštěvní dobu, která se v průběhu času mění. Aktuální informace najdete na www.zoonahradecku.cz. Samotná prohlídka je možná pouze s průvodcem a trvá zhruba hodinu a půl.

autor: Filip Černý
Spustit audio