V Jilemnici plánují výraznou rekonstrukci lyžařského areálu Hraběnka

Jilemnické kluby – běžecký i biatlonový – chtějí prosadit oživení lyžařského areálu Hraběnka. Jejich snahou je výstavba nové biatlonové střelnice i asfaltových tratí pro jízdu na kolečkových lyžích nebo bruslích, které nebudou využívat pouze závodníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jilemnice

Jilemnice | Foto: Agentura CzechTourism

„Ve spolupráci s lyžaři se snažíme, aby tenhle kout Jilemnice dostal takovou podobu, jakou si zasluhuje. Aby vzniklo něco, co bude prospěšné celému městu, nejenom úzké skupině sportovců,“ říká předseda jilemnického biatlonového klubu Jan Sucharda.

„Cílem je všem umožnit, aby si všichni mohli vzít in-line brusle, kolečkové lyže a bezpečně se pohybovat,“ hovoří Sucharda o možnostech, které by měl nabízet nový Všesportovní areál na Hraběnce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chceme vytvořit něco, co dá lyžařskému areálu Hraběnka punc exkluzivity, doufá předseda jilemnického biatlonového klubu Jan Sucharda

Ten současný přísná lyžařská měřítka nesnese, asfaltová dráha zde chybí. Ani v zimě nejsou podmínky pro lyžování, popřípadě pořádání větších sportovních akcí zcela dostačující. To by se mělo díky revitalizaci změnit.

„Protože Jilemnice je sportovní město a má lyžařskou i biatlonovou tradici, na které se dá stavět. Chceme vytvořit něco, co dá Hraběnce zpátky punc exkluzivity,“ doufá předseda jilemnického biatlonového klubu.

„Věříme, že medaile, které získali biatlonisté na olympiádě v Soči, snad pomůžou k tomu, abychom získali finanční prostředky k realizaci,“ připomíná Jan Sucharda obrození českého biatlonu a s tím související fantastické výsledky reprezentačního výběru.

Mezi jeho členy patří také olympijští medailisté Jaroslav Soukup a Veronika Vítková, oba studenti právě jilemnického gymnázia. Jejich úspěchy jsou důkazem toho, že rozhodně má podobná investice smysl.

„V tuto chvíli existuje světový areál v Novém Městě, existuje krásný areál v Letohradě a v Jablonci nad Nisou. My bychom byli čtvrtým areálem, kde by byla kolečková dráha společně se střelnicí. A zase by to Jilemnici zařadilo mezi čtyři města, kde se dá realizovat kvalitní trénink pro kolečkové lyže a střelbu.“

S rekonstrukcí by se mohlo začít v příštím roce

Tolik tedy o Hraběnce, co se týká sportovní stránky věci. Celý proces je ale potřeba také zafinancovat, a to nemusí být v případě revitalizace, která má stát až 50 milionů, zrovna snadné.

„Snažíme se žádat z různých zdrojů. Zdroj, který se zdá být nejpřístupnější je ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Spoluúčast na tomto projektu přislíbil i krajský úřad. Město Jilemnice pak slíbilo spoluúčast ve výši 20 miliónů nebo maximálně 50% celkových nákladů,“ dodává Jan Sucharda.

Projektová dokumentace už je hotová, pokud se tedy nezadrhne přísun potřebných financí, první část Všesportovního areálu, kterou má být asfaltová dráha o délce 1,6 kilometrů, se bude moci začít budovat už v příštím roce.

Vojtěch Bureš, David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme