V Jílovém na Děčínsku se objevil jeden z nejjedovatějších pavouků u nás

11. srpen 2016

Zápřednice jedovatá je jeden z nejjedovatějších druhů pavouka, který žije u nás v Česku. Jeho kousnutí je velmi bolestivé a může nadělat starosti hlavně citlivým lidem nebo dětem. Zápřednice se vyskytuje nejčastěji v teplých oblastech jako je Litoměřicko nebo Pálavsko na Jižní Moravě, ale občas se objeví i na ne zcela typických místech. Před nedávnem se například objevil u rodinného domku v Jílovém na Děčínsku.

„My jsme už poprvé loni minulý rok tady objevili zápřednici, nebo jsme si tedy aspoň mysleli, že to je ona. Lezla nám tady po domě ‒ tady po fasádě. Letos už jsme ji tady objevili třikrát. Dvakrát na zahradě a jednou už doma,“ popisuje

Zápřednice jedovatá není agresivním druhem. Člověka kousne málokdy, navíc vždy pouze v sebeobraně. I tak je její kousnutí velmi nepříjemné a uškodit může hlavně alergikům a dětem. Odborníci kousnutí přibližují k bodnutí velké včely nebo sršně.

„Samice zápřednice už podle svého jména na trávě takové kokony ve kterých potom žije, takže k té se povětšinou člověk vůbec nedostane, protože si jí ani nevšimne. Největší šance na pokousání je od samce, kteří právě v tomhle období od června do srpna hledají samice. Může se stát, že ho člověk třeba přimáčkne při procházce, a pak že kousne,“ popisuje akvarista a chovatel pavouků Petr Haberland.

Zápřednici jedovatou pozná i laik. Hlavně samečci jsou specifičtí svým zabarvením

Logo

„Samice je velká přibližně dva centimetry, když beru v délce těla a je taková šedohnědá nebo do zelena. Samec je o trošku menší, má přibližně centimetr a půl a na zadečku má takový výrazný žlutý pruh. Dobře se tento pavouk pozná podle klepítek, které má sytě červená a na konci jsou černá, to je poměrně specifický znak,“ vysvětluje Haberland.

Pokud na Zápřednici jedovatou narazíte, rozhodně do ní nešťouchejte. Pavouka nejlépe odchytíte například do zavařovací sklenice. Potom ho stačí odnést daleko od domova na louku.

Spustit audio