V Johannesburgu probíhá test digitálního rádia DRM+ v pásmu VKV

21. srpen 2017

Stávající zkušební vysílání má nejen otestovat možnost technologie DRM+ a její pokrytí na měnícím se výkonu, ale také schopnost adaptovat se v rámci stávajícího analogového vysílání.

V oblasti Westbury patřící pod jihoafrický Johannesburg byl zahájen osmiměsíční pilot digitálního vysílání DRM+ v pásmu VKV. Signál, jehož obsahem je program BBC World Service, je šířen na frekvenci 101.250 MHz. Vysílá se s proměnlivým výkonem od 175 do 500 Wattů ze čtyř anténních dipólů ve vertikální polarizaci. Použitá technologie je od společnosti Nautel. Maximální výkon tohoto vysílače je 2.5 kW.

Stávající zkušební vysílání má nejen otestovat možnost technologie DRM+ a její pokrytí na měnícím se výkonu, ale také schopnost adaptovat se v rámci stávajícího analogového vysílání VKV. Zkušební vysílání demonstruje možnost šířit signál řady digitálních multiplexů v obsazeném pásmu s frekvenční modulací (FM). Stanice RSG Pretoria na 101 MHz a RSG Johannesburg na 101.5 MHz nejsou testy nijak dotčeny. Stejně tak nemá vliv druhé frekvence na DRM+, a to i přes vyšší výkon 33 kW. Tři audio kanály jsou v multiplexu kódovány se zvukem xHE-AAC. Přenášen je také text a doprovodná data Journaline.

autor: lukpo
Spustit audio