V katedrále v Sedlci je vystavena nejstarší dochovaná gotická monstrance na světě

17. listopad 2017
Česko – země neznámá

Když do středočeské Kutné Hory v roce 1142 přicházeli první cisterciáčtí mniši, určitě netušili, jak toto místo v dalších staletích ovlivní. Právě na pozemcích cisterciáckého kláštera v Sedlci u Kutné Hory bylo objeveno stříbro a z pronájmů pozemků klášterní pokladna nesmírně zbohatla.

A tak není divu, že jako součást kláštera vznikla na přelomu 13. a 14. století obrovská katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, která byla ve své době největší církevní stavbou ve střední Evropě a pro svou jedinečnost je dnes na seznamu památek UNECO. Některé poklady z doby největší slávy Kutné Hory jsou uloženy v chrámové pokladnici.

Hlavní loď katedrály Nanebevzetí

Například faksimile zakládací listiny kláštera a kopie gotického obrazu Panny Marie Bolestné od Mistra Třeboňského oltáře. Ovšem nejvzácnější je originál Sedlecké monstrance z roku 1389, tedy z dob největší slávy Kutné Hory. Jde o bohoslužebný předmět, který slouží k uchování hostie. Nekvašený chléb se během křesťanské bohoslužby proměňuje v tělo Ježíše Krista.

Monstrance se používají od 11. století. Ta Sedlecká je přitom jednou z pouhých deseti dochovaných gotických monstrancí v Evropě a podle posledních poznatků jde o nejstarší dochovanou monstranci z gotické doby na světě. Patří navíc mezi čtyři významné památky Čech, kterými jsou kromě ní korunovační klenoty, relikviář sv. Maura a Závišův Kříž.

Podoba Sedlecké monstrance vychází z architektury Petra Parléře, dvorního stavitele císaře Karla IV. Historici se navíc domnívají, že monstrance pochází přímo z huti Petra Parléře. Vypadá totiž jako zmenšenina věží kutnohorského kostela sv. Barbory, jejímž architektem byl právě Petr Parléř. Monstrance je 97 centimetrů vysoká, váží 4,7 kilogramu a byla vyrobena z cizelovaného zlaceného litého stříbra.

Kdysi byla používána právě v sedleckém klášteře, ale během husitských válek byla přesunuta na území dnešního Rakouska, kde byla uschována. Do Kutné Hory se vrátila zpátky až v roce 2011.

Sedlecká monstrance
Spustit audio