V Kladně bývala zoologická zahrada. Dnes ji připomíná park s keramickými zvířaty

15. leden 2018
Česko – země neznámá

V největším středočeském městě Kladně kdysi bývala zoologická zahrada s medvědy, lvy a desítkami opic. Vybudovali ji učňové z tehdejšího Gottwaldova domova mládeže. Dnes už tam dávno není, ale připomíná ji alespoň nový park plný barevných keramických zvířecích soch.

U zrodu kladenské zoo stál Jaroslav Horák, který v šedesátých letech pracoval v Gottwaldově domově mládeže jako vychovatel: „K nám tehdy přišla asi stovka učňů ze Slovenska, pro Východoslovenské železárny. A ti byli zvyklí na zvířata, jako jsou ovce, krávy a podobně. A tak jsme jim z botárny udělali místo, kde měli bílé myšky, morčata, andulky a další. A pak přišel hajný a nabídl nám fretku a lišku.“

Učňové pro ně tehdy svařili první dvě a umístili je před internát. A základ kladenského zookoutku byl tak na světě. V údolí pod internátem začaly přibývat další klece a cestičky. „Jenže my jsme měli velké oči. Navázali jsme spolupráci se stanovištěm cirkusů v Horních Počernicích a měli jsme tak díky tomu i medvědy, opice a dokonce i lvy,“ vypráví Jaroslav Horák.

A také se prý občas, že některé ze zvířat uteklo. „Jednou utekla stará dikobrazí máma a rozehnala frontu na maso dole v Kročehlavech. Já jsem vzal koště a s klukama jsme ji zahnali zpátky do klece,“ říká s úsměvem.

Zoologická zahrada fungovala v Kladně asi 10 let. „Pak už jsme na to nestačili. A když kluci z internátu jezdili na prázdniny, museli se o zvířata starat vychovatelé,“ dodává Jaroslav Horák. O zoologickou zahradu se pak asi rok staralo město. Nakonec zvířata skončila v zookoutcích po celé republice.

Staré fotografie připomínají slávu bývalé kladenské ZOO

Dnes ji připomíná nový park u Sítenského údolí, který vznikl podle návrhu architekta Jana Červeného. Je v něm rozmístěných deset barevných keramických soch zvířat, jejichž autorkou je Alexandra Koláčková.

Slouží nejen jako okrasa, ale i jako rozptýlení pro děti. Malí návštěvníci se navíc v parku mohou trochu vzdělat. Na chodníku jsou totiž mezi dlažebními kostkami umístěny bronzové destičky se stopami jednotlivých zvířat. A děti mohou hádat, jaká stopa kterému zvířeti patří.

Spustit audio