V kraji ještě více zesílí kontrolu likvidace bolševníku

12. srpen 2014

Na území Karlovarského kraje pokračuje projekt zaměřený na omezení výskytu invazních druhů rostlin s dotací z Operačního programu Životní prostředí. Od začátku května se pracovníci vybraných firem zaměřili na ošetření lokalit zasažených bolševníkem.

Následovala kontrola kvality provedených prací. Kontrolu zahájil tým, který projekt vede, na konci června.

„Při přejímce prací jsme zjistili nedostatky například v neúplné likvidaci rostlin nebo v nahrazení chemické likvidace sečením. Proto jsme svolali koordinační schůzku zástupců kraje, dodavatelů i technických dozorů. Diskutovali jsme o možných sankcích a o dalších dopadech neplnění smluv. V současné době by již nikde neměly být již k vidění odkvétající okolíky. Pokud ano, musí být z lokalit ihned odstraněny a na vhodných místech spáleny nebo jinak likvidovány,“ uvedla manažerka projektu Lenka Pocová.

Čtěte také

Podle ní nedostatky vznikly zejména podceněním časové náročnosti prací a místy nedostatečnou pečlivostí pracovníků při jejím provádění. Karlovarský kraj kontroly v tomto období ještě zintenzivní.

„Do kontrol zapojíme i úředníky odboru životního prostředí krajského úřadu a důsledně budeme trvat na urychleném odstranění zjištěných problémů. Firmy navíc musí pracovat v souladu se stanoveným harmonogramem. Nedodržování podmínek smlouvy nebude tolerováno,“ uvedl krajský radní Václav Jakubík.

V současnosti se pracuje také likvidaci křídlatek a zejména netýkavky žláznaté, která začíná odkvétat a tvořit semena.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio