V Krnově plánují novou naučnou stezku. Na Kabátově kopci žije 40 druhů motýlů

15. srpen 2017
Dobré odpoledne

Nová naučná přírodovědná stezka bude od září na Kabátově kopci v Krnově. Připravují ji tam ochránci přírody. Interaktivní panely a kvízy seznámí návštěvníky se vzácnými druhy rostlin a živočichů, kteří se na kopci vyskytují. Novinka bude stát 240 tisíc korun.

Na Kabátově kopci bývalo vojenské cvičiště sovětské armády. Po odchodu okupačních vojsk prostor spontánně zarostl.

„Momentálně to lidem není moc přístupné, ale ochránci přírody nám tady budují naučnou stezku, na které budou lavičky a interaktivní infopanely s hádankami, skrývačkami, doplňovačkami, takže se místo stane vítaným pro nedělní procházky,“ říká mluvčí města Dita Círová.

Kabátův kopec, kterému se také říká ‚horký‘, je jedním z ostrůvků teplomilné květeny na Krnovsku. Roste tam řada ohrožených druhů rostlin, jako je vstavač mužský, bělolist žlutavý, nebo mochna přímá. Žije tady také 42 druhů denních motýlů.

Autorem naučné stezky je Adrián Czerník ze svazu ochrany přírody. Podle něj na území přežily vzácné rostliny a živočichové hlavně proto, že tady fungovalo vojenské cvičiště a území se tak nezastavělo.

„Ať se nám to zdá hodně zvláštní, tak naopak díky této činnosti se přírodě, konkrétně rostlinám a hmyzu vázanému na nelesní biotopy, velmi dobře vedlo. A ten hmyz díky tomu přežil. Myslím si, že většina lidí neví, jak cennou lokalitu za svými domy mají,“ dodává Czerník.

Nová naučná stezka se na Kabátově kopci otevře na konci září.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio