V ledovém království skal

16. říjen 2012

Některé přírodní zajímavosti můžeme obdivovat po celý rok, zatímco jiné jsou nám k dispozici pouze v nejstudenějším ročním období. Nezbytnou podmínkou pro jejich vytvoření je totiž mráz a s ním spojený vznik ledu.

Barevné rampouchy

Ledoví trpaslíci v Pulčínských skalách

Téměř jako v galerii si mohou připadat návštěvníci, kteří v zimě zavítají do skalního města Pulčínských skal. Na jižním svahu kopce Hradisko, v místě zvaném Propadlý hrad, vytváří zmrzlá voda ledové království, které se jen tak nevidí. Pod převisy zasněžených skal zde za příhodných podmínek každoročně vznikají několik metrů dlouhé rampouchy a pod skalními puklinami zamrzají až čtyřmetrové ledopády.

Oranžovou barvu ledopádů zřejmě způsobují oxidy železa

Podobná zimní výzdoba je jistě běžná i v jiných skalních městech Čech a Moravy, zdejší ledy jsou však velmi atraktivní díky svým neobvyklým barvám. Červenohnědá, okrová nebo zářivě oranžová – taková je paleta barev, kterými příroda obdařila led v tomto skalním městě. Na otázku, čím je zabarvení ledu způsobeno, zatím neznáme odpověď. Doposud totiž nikdo neprovedl seriózní průzkum, který by odhalil, jaké příměsi led obsahuje. Existuje pouze nepotvrzená domněnka, která nabízí jednoduché vysvětlení. Voda i za největších mrazů pomalu prostupuje puklinami v pískovcích a na své cestě promývá vrstvy bohaté na oxidy železa. Miniaturní částečky sloučenin železa, které voda unáší, potom v disperzi jako jemnozrnný materiál zamrzají v ledu a způsobují jeho výrazné zabarvení.

Ledoví trpaslíci

Barevné ledy ve skalním městě patří ke standardní zimní výzdobě, která se na stejném místě objevuje pravidelně každým rokem. Obzvláště vytrvalým návštěvníkům však skály mohou připravit další překvapení. Na severním, v zimě obtížně přístupném svahu Hradiska, vznikají za příhodných podmínek ve vstupních portálech pseudokrasových jeskyní pozoruhodné přírodní výtvory – ledové stalagmity. Podobají se klasickým jeskynním stalagmitům, jen s tím rozdílem, že základním stavebním prvkem není vápenec, ale zmrzlá voda. Tyto krápníky spíše připomínají obrovské kuželky nebo ledové trpaslíky a dosahují až dvoumetrové výšky.

Jsou převážně průhledné a velmi snadno se ulomí, protože vyrůstají na nezpevněném podkladu ze sněhu, písku a podzimního listí. Vznik ledových stalagmitů vypadá na první pohled poněkud paradoxně: jak je možné, že na jednom místě se voda vyskytuje v kapalném i pevném skupenství?

Vysvětlení je jednoduché. Za silných mrazů klesá těžší ledový vzduch dolů a proniká podél dna jeskyně směrem do podzemí, zatímco z jeskynních prostor stoupá teplý a lehký vzduch ven. Voda, která puklinami v horninovém masívu pronikne na relativně teplý strop jeskyně, kape dolů a po dopadu na prochlazenou zem mrzne v podobě ledových stalagmitů. Tyto jedinečné přírodní výtvory můžeme najít nejen u vstupu do jeskyně, ale také hluboko v jeskynních prostorách nebo v opuštěných štolách. Tato místa jsou však pro běžného člověka obtížně dostupná, nemluvě o nebezpečí pohybu v podzemních prostorách bez potřebného vybavení.

Zimní výprava do skal může mít mnoho podob. Od příjemné procházky v čerstvém sněhovém poprašku, až k pomalému plahočení se po pás ve sněhu. Veškerá námaha je však velmi rychle zapomenuta v okamžiku, kdy ve skálách najdeme první barevné rampouchy, ledopády nebo trpaslíky a vstoupíme do jejich ledového království.

Pulčínské skály na východě Moravy jistě nejsou jediným skalním městem se zajímavou ledovou výzdobou. Po celé republice je spousta dalších lokalit, ve kterých se ledy pravidelně vyskytují. Chce to jen trochu objevitelského nadšení, námahy a možná i štěstí na souhru klimatických podmínek, které vznik ledů umožňují.


Článek a fotografie poskytl časopis Naše příroda.

Občanské sdružení Naše příroda je neziskovou organizací. Jejím základním cílem je informovat o přírodě, životním prostředí a jejich ochraně.

autor: Pavel Sušeň
Spustit audio