V Libavé opravují starý větrný mlýn. Chtějí do bývalého vojenského prostoru přilákat více turistů

10. září 2017

Větrné mlýny stávaly na kopcích a hřebenech Libavska po celá staletí. Po druhé světové válce a následném vystěhování původních německých obyvatel je vojáci strhli a z některých si dokonce udělali terče. Poslední z nich, který stojí ve Městě Libavá, se teď po letech dočkal opravy. Nově zcivilněná obec chce do svého regionu přilákat více turistů, proto plánuje opravit i další památky.

„Na Libavsku bylo ve 30. letech 20. století pravděpodobně 16 mlýnů,“ říká památkář Miroslav Papoušek. Dnes už tam stojí jen jediný větrný mlýn, a to konkrétně ve Městě Libavá. Nachází se uprostřed zelené louky, těsně pod jedním z libavských hřebenů. „Byly to stavby, které patřily do krajiny,“ dodává.

Dochovaný mlýn je kruhová dvoupatrová stavba, bíle omítnutá. Má čtyři velké lopaty, které jsou zavěšené těsně pod střechou. Ta je teď nová, břidlicová, jak ukazuje Papoušek: „Ten mlýn byl v 90. letech bez okenních a dveřních výplní. Neměl větrné kolo, střecha byla pokrytá jen lepenkou.“

Mlýn nemá žádné schodiště ani mezipatra. „Je to otevřené až nahoru, není tam žádné schodiště, proto se ta střecha dělala zvenku. To je náš další plán, vybudovat tam patra a dát do nich muzeální věci, které jsme tu našli,“ uvedl Jindřich Machala, libavský starousedlík.

Větrný mlýn na Libavé

Za opravu střechy zdejší radnice zaplatila 300 tisíc korun. Další peníze chce věnovat na opravu kostelů ve Městě Libavá a ve Staré Vodě, potvrzuje mi nezávislá starostka Štěpánka Tichá: „Budeme vycházet z rozpočtu obce a samozřejmě se budeme snažit nějaké peníze ušetřit na opravu těchto památek.“

Stejný názor má i Jindřich Machala. Památky jsou totiž podle něj jednou z mála možností, jak do bývalého vojenského prostoru přilákat turisty.

autor: kra
Spustit audio