V Liberci se začalo jednat o budoucnosti parku U Jezu, kterému místní přezdívají Sherwood

20. únor 2016

O budoucnosti parku U Jezu v dolním centru Liberce diskutovali tento týden obyvatelé města se zahradními architekty a politiky. Během debaty vzešlo několik návrhů, co by v dnes velmi zanedbaném parku mohlo v budoucnu být. Zazněly náměty jako relaxační zóna s lavičkami, trávníkové plochy pro pikniky a bosé procházení, hřiště pro děti, nebo také venkovní posilovna pro dospělé.

Parčík leží přímo u budovy krajského úřadu, proměnu chce realizovat město společně právě s krajem. Peníze už jsou předběžně vyčleněné, říká Martina Burešová, jedna z iniciátorek přestavby parku: „V současné chvíli je záměr budovat to nízkonákladově, aby to mohlo jít přímo z peněz, které kraj má.“

Uprostřed takzvaného Sherwoodu - dnes zanedbaného, zarostlého a v noci ne úplně příjemného místa - stojí dům, kde sídlí Chráněná krajinná oblast Jizerských hor. Její ředitel Jiří Hušek vítá, že po letech se konečně začíná o potřebných změnách v parku mluvit.

Diskuze o budoucnosti parku U Jezu

„Konečně je tady nějaká dlouhodbá koncepce na dobudování toho místa tak, aby to bylo pro lidi přívětivé a využitelné…“

Během diskuse se sešly od lidí různé náměty. Vedle klasických klidových zón pro relaxaci a posezení v přírodě uprostřed města se objevil i návrh takzvaného workoutového hřiště, jakési venkovní posilovny pro dospělé.

autor: sas
Spustit audio