V Malé Morávce na Bruntálsku najdete místo zvané Kalkzeche

3. červenec 2015

V lese v Malé Morávce na Bruntálsku je skalní lokalita, kterou by dost možná bral filmový štáb jako kulisu pro pohádkového Bajaju. Kaňon, kde vládne příroda a zimují netopýři, je pozůstatkem velkého důlního díla. Dnes nabídne štola zvaná Kalkzeche výletníkům jedinečnou atmosféru.

„Bývalá štola je pro mne asi největším zdejším dochovaným důlním dílem a jak vidíte, je to unikátní přírodní úkaz plný netopýrů a dalších zajímavých věcí,“ říká starosta Malé Morávky Ondřej Holub.

Místní mu neoficiálně říkají Grand Canyon, to proto že opravdu trošku připomíná nejznámější přírodní kaňon z amerického národního parku.

„Je to ale samozřejmě spíš takový úsměvný název, protože je to podlouhlá propadlina dlouhá asi devadesát, široká zhruba dvacet sedm metrů. Hluboká je do deseti metrů,“ počítá starosta.

Místo, které zajímá nejen geology a ochránce přírody, ale taky historiky, je v lese poblíž tamní zástavby. Ve starém důlním díle se v minulosti dobývala železná ruda. Teď unikátní kaňon namísto havířů obsadili netopýři.

„Kdybychom si ten originální název Kalkzeche doslova přeložili, mohli bychom říci vápenný důl. Vápno nebo vápenec tady nikde v Malé Morávce nemáme, převážně je tady železná ruda. Když si ten název tedy rozklíčujeme a přeložíme trošku volněji, tak je to důl, kde se těží světlá ruda. Takže to železo se tady pravděpodobně nacházelo v křemenných žilách,“ vysvětluje historik Igor Hornišer.

Počátky těžby v této lokalitě bychom mohli sledovat někdy v polovině 16. století, konec pak kolem roku 1850.

„Když někdy v polovině 19. století ukončili horníci těžbu, pravděpodobně to tady z bezpečnostních důvodů odstřelili. Čili my, když stojíme v jámě hluboké deset metrů, si můžeme představit, že ještě nějakých deset metrů pod námi jsou zavalené chodby,“ dodává historik.

V okolí najdete několik zamřížovaných štol. „Je to z toho důvodu, že jsou významným zimovištěm netopýrů. Vím stoprocentně, že zde zimuje netopýr ušatý, netopýr černý – nějakých pět, šest významných druhů, které jsou tady v poměrně velkých počtech,“ říká starosta.

Na výlet po stopách dolování rudy v Malé Morávce na Bruntálsku se s námi můžete vydat prostřednictvím záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio