V Nákle opravují barokní faru. V patře zařídili byt pro faráře, v příštích letech plánují muzeum

2. září 2017

Vlastními silami opravili byt pro faráře a pokračují dál. Faře v Nákle na Olomoucku se postupně vrací její barokní důstojnost. Svépomocí i z dotací chtějí z bývalého zámečku znovu udělat nejhezčí budovu v obci. Tři sta let starou budovu se podařilo prosadit do programu záchrany architektonického dědictví. Opravy ale potrvají ještě nejméně šest let.

„Opravy probíhají ve dvou fázích. V první fázi jsme opravili byt pro faráře, zbytek je z různých dotačních titulů,“ říká jeden z farníků a současně projektant František Babica.

Ve zchátralém přízemní fary jsou schované staré kostelní lavice, skříně a obrazy. Do budoucna tu plánují muzeum. Část prvního patra farnicí opravili jako byt pro svého faráře.

Stavbaři aktuálně dokončují opravu střechy. „Je tu 300 let starý barokní krov. Laťování je ale nové. Drží tašky a přispívá ke zpevnění konstrukce,“ dodává Babica.

Celkový rozpočet oprav je vyčíslený na více než dvacet milion korun. Platí je společně ministerstvo kultury, kraj, obec i farnost. S úklidem na stavbu chodí pomáhat Jaroslava Ženožičková: „Je tady takový krásný sál. Kdyby se opravil, dal by se využít třeba na koncerty nebo výstavy.“

Barokní fara Náklo

Opravy bývalého zámečku jsou rozvržené na osm let. Pokud práce půjdou podle plánu, hotovo bude v roce 2023. Jak opravy letos pokročily, se můžou návštěvníci podívat na den otevřených dveří příští sobotu.

autor: mot
Spustit audio